En iyi akustik gitar
Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla
Akustik Gitar Satın Alma Rehberi – 2024
Bir enstrüman çalmayı öğrenmek isteyen herkes mutlaka gitar konusuna eğilmiştir ve sonrasında piyasada bulunan gitar markası sayısı ve model seçenekleri nedeniyle büyük kafa karışıklığı yaşamıştır. Bu nedenle, henüz fiyat karşılaştırma adımına geçemeden evvel mutlaka akustik gitar türleri konusunda detaylı bir araştırma yapmalı ve henüz fikir sahibi bile olmadan ucuz gördüğünüz bir gitarı almamalısınız. En iyi akustik gitar her zaman ihtiyaçlarınıza ve beklentilerinize en uygun biçimde cevap verendir. Bunun dışında gitarın şekli ve yapısı da önemlidir. Yapmış olduğumuz 2024 yılının en iyi akustik gitarları testinin kazananları derlemesinde en iyi 5 gitar hakkında bir genel bakışa sahip olabilirsiniz.
Akustik gitar çeşitleri
Temel olarak, aralarından seçebileceğiniz iki tür akustik gitar vardır. Batı gitarları ve konser gitarları .
Batı gitarlarında çelik teller kullanılır. Buna karşılık, konser gitarlarında naylon teller kullanılır. Yeni başlayanlara verebileceğimiz tavsiye, önce bir konser gitarı ile başlamak olacaktır, çünkü bu gitarların tellerini kullanmak daha kolaydır. Parmak uçlarınız henüz gitar çalmaya alışkın değilse çelik teller ile onları, naylon tellere kıyasla çok daha fazla acıtırsınız. Bu nedenle, elektrik gitarlar da yeni başlayanlar için pek de uygun sayılmazlar, çünkü bu gitarlar da tıpkı batı gitarlarında olduğu gibi parmak uçlarınızı rahatsız edebilirler. Gitar çaldıkça parmaklarınız da buna alışacaktır, çünkü parmak uçlarınızda nasır oluşmaya başlayacak ve bu sayede çelik telli gitar çalmanıza artık bir mani kalmayacaktır. Yeni başlayanlar için çoğu zaman fiyat konusu da gitar seçiminde önemli bir rol oynar. Konser gitarları genellikle batı gitarlarından biraz daha ucuzdur, bu nedenle bu açıdan da bir konser gitarı satın almak nispeten daha uygundur.
Bunun dışında bir de elektro-akustik gitarlar vardır. Bu gitar modellerinde ek olarak sesi almak için manyetik bulunur. Bu sayede akustik ses seviyesinin yeterli olmadığı durumlarda, örneğin geniş bir alanda gitar çalıyorsanız, gitarınızı bir amplifikatöre bağlama şansınız oluyor.
Temel olarak aklınızda bulundurmanız gereken nokta – yeni başlayan biri olup olmadığınıza bakılmaksınız – bir konser gitarıyla daha yumuşak tonlar çalabileceğiniz ve sadece parmaklarınızla çalmak istiyorsanız eğer, bu gitarın sizin için en uygun olanı olduğudur. Bunlar çoğunlukla manyetiğe sahip değildirler ve daha çok klasik aralığa girerler. Batı gitarları ise çelik tellidir ve biraz daha sert tonlara sahiptirler. Bu gitarlar genellikle kamp ateşi başında şarkılara eşlik etmek için uygundur. Genellikle bir manyetiğe sahiptirler ve bu sayede sesi bir amplifikatör vasıtasıyla yükseltme şansınız oluyor.
Gitarlar ile ilgili önemli terimler ve yapıları
Her şeyden önce, satın alırken bir gitar ölçüsüne karar vermelisiniz. Yetişkinler her zaman bir 4/4 gitar, yani tam ölçüdeki bir gitar satın almayı tercih ederken, çocukların bir ¾ gitar (veya daha küçük) almaları önerilir. Ayrıca gitarın farklı özelliklerini birbirleriyle karşılaştırmalısınız. Gitarların yapı ve malzeme açısından nasıl yapıldıklarını bilebilmek için terminolojiye hakim olmanız gerekir. Akustik gitarlar ile ilgili kullanılan en önemli terimlere kısa bir genel bakışı aşağıda bulabilirsiniz:
Kafa: Gitarın kafası, akortların doğru ses vermesini sağlayan ve tellerin akort burgularına bağlandığı kısımdan oluşur. Üst eşik ise perdelerin bulunduğu sap ve kafa kısmı arasında yer alır. Üst eşik, plastik, ahşap veya kemik gibi malzemelerden meydana gelebilir.
Sap: Bir gitarın sap kısmı, bir elle tutulan ve perdelerin bulunduğu, yani notaların basıldığı kısımdan oluşur. Perdelerin bulunduğu kısım ise genellikle sap kısmının üzerine yapıştırılır. Batı gitarlarında, sap çoğunlukla yüksek tel gerginliği nedeniyle ayarlanabilir bir gergi çubuğu ile sağlamlaştırılır. Sap kısmı genellikle harflerle perdelere ayrılmıştır ve işaretler (sapın dış tarafında nokta kakma veya işaretler) ile donatılmıştır.
Gövde: Gövde bir rezonans gövdesi olarak işlev görür ve zemin, çerçeve ile tavandan oluşur. Ortada ise gitara göre şekli ya oval ya da yuvarlak olabilen ses deliği vardır. Ayrıca gövde üzerinde tellerin bağlandığı alt eşik yer almaktadır. Naylon veya doğal tellerin bağlanması belirli bir düğüm tekniği kullanılarak yapılır. Ancak çelik teller bir pim vasıtası ile sabitlenir. Gitarın sesi ise esasen gövdenin yapılmış olduğu malzemeye bağlıdır.
Burada net bir öneri vermek ne yazık ki mümkün değil, çünkü gitar gövdesinin yapımı için kullanılan her malzemenin ses tonu farklıdır. Masif ahşap gitarlar, yapıştırılmış ahşaptan yapılanlardan çok daha pahalıdır. Akçaağaç, huş ağacı, ladin, abanoz, sedir, maun veya gül ağacı gibi ağaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Tasarıma bağlı olarak gövde tavanına manyetik, pickguard veya kablo bağlantı soketleri gibi ek elemanlar da takılır. Gitarın ölçeği azami tel uzunluğunu belirler ve üst eşik ile alt eşik arasındaki mesafeyi belirler.
Fiyat Aralığı
Burada temel olarak, 50 Euro gibi ucuz bir fiyata sahip bir gitarın pek de işlevsel olmayacağını belirtmekte fayda var. Örneğin, iyi bir mekanik ve kaliteli tellerin bile tek başına 60 Euro civarında bir maliyete sahip olduğunu düşündüğümüzde aslında maliyet kısmının net olarak anlaşılabileceğini tahmin ediyoruz. Ucuz fiyatlara satılan giriş seviyesi modelleri en basit malzemeler kullanılarak imal edilir ve bu nedenle bu gitarları çalmak pek de zevkli değildir – tellerin sürekli ayarı kaçar, ses tonu güzel değildir vs.
Ancak pahalı bir model illa giriş seviyesi bir gitar modelinden daha iyidir diye bir kaide de yok bu arada. Örneğin 500 Euro civarında bir fiyata satılan bir gitar 200 Euro civarında bir fiyata satılan bir gitardan daha iyi olmayabilir her zaman. Burada, imalat ülkesini, malzemelerini ve fiyatta belirleyici bir rol oynayan markayı da mutlaka hesaba katmalısınız.
Genel bir kural olarak, tavsiye edilen ve iyi bir gitar olarak nitelendirilen bir modelin en az 200 Euro’ya mal olması gerektiğini varsayabilirsiniz. Ancak gitar çalmaya başlarken 50 Euro’ya satın alacağınız bir gitar modeli ile de gayet rahat bir şekilde notaları ve akortları öğrenebileceğinizi unutmamalısınız. Fakat ucuz bir gitar aldığınızda elbette ses tonu, dayanıklılık ve alacağınız zevk, yüksek kaliteli bir modele kıyasla çok daha düşük olacaktır. Bu nedenle, satın alma kararınızı verirken bilgi düzeyiniz ve müzik kulağınızın öneminin yanı sıra diğer kullanıcı yorumları da mutlaka dikkate alınması gereken kriterlerdir.