En iyi anakart

Son güncelleme: 12.09.24

Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla

 

Anakart Satın Alma Rehberi – 2024

 

Anakart, her türlü bilgisayarın ana merkezi ya da beynidir aslında, yani ister dizüstü olsun ister masaüstü ya da mobil bir cihaz olsun. Bu tür cihazlar anakart olmadan çalışmaz. Bununla birlikte, bilgisayarınızın bileşenlerinin geri kalanına uymuyorsa, dünyanın en iyi anakartını bile kullansanız, bu hiçbir işinize yaramaz. Bu nedenle, fiyatlar konusunda bir karşılaştırma yapmadan önce anakart markası ayırt etmeden mutlaka çeşitli soketler, yonga setleri ve özelliklerini dikkate almanız son derece önemlidir. Son olarak anakartın yapısına dikkat etmeniz gerek, yani bu durumda bilgisayarınızın kasasına uygun olup olmadığını net şekilde tespit etmeniz gereklidir. Testte, en popüler üç soket türü için en çok tercih edilen anakartlar incelendi ve 2024 senesinin en iyi anakartlarından oluşan ilk 5 listemiz oluştu. Yani bu liste sayesinde en iyi anakartlar hakkında daha detaylı bilgiye sahip olacaksınız ve bu sayede satın alma kararınızı verebilmeniz daha kolay olacaktır diye umuyoruz.

 

Soketler ve BIOS

 

Buradaki en önemli nokta, anakartın üzerinde bulunan doğru soketi tespit etmeniz olacaktır. Çoğu üretici anakartlarını farklı soket seçenekleri ile piyasaya sürerler, böylece CPU’nuza uyan modeli rahatlıkla seçebilirsiniz. Ancak burada dikkate almanız gereken tavsiye- özellikle de yeni bir işlemciye sahipseniz ve nispeten ucuz, yani 100 Euro’nun altında bir fiyatı olan bir anakart satın almayı planlıyorsanız- satın alma kararınızı vermeden önce bu ürünün yazılım açısından işlemcinizi destekleyip desteklemediğini kontrol etmektir. Çünkü bu durumda soket her şey değildir, daha çok BIOS, yani anakartın işletim sistemi, CPU ile de iletişim kurabilmelidir. Belirli koşullar altında, soket yerine otursa bile yeni CPU’ları desteklemek için bir BIOS güncellemesi gerekebilir.

Yerine uygun gelen bir soket aslında yalnızca CPU’nun anakarta takılabilmesi anlamına gelir. En yaygın soket çeşitleri şu anda 1150, 1151 ve AM3+ olup, ikincisi AMD ailesiyle eşleşen, yani AMD işlemcileri için uygundur. 1150 ve 1151 serisi yalnızca Intel CPU’larla uyumludur.

1150 soketi ise biraz daha eski bir versiyonudur, ancak tüm Intel® Core™ i7-2600-3770 (Ivy Bridge, Sandy Bridge), Intel® Core™ i5-2300-3570 (Ivy Bridge, Sandy Bridge) ve Intel® Core™ i3-2100-2130 (Sandy Bridge) işlemcilerine uygundur. Ancak yeni Intel işlemciler için bir 1151 soket gereklidir. Bu nedenle mutlaka aralarındaki uyumluluğa dikkat etmelisiniz! Bu arada, bir anakart üreticisinin şu anda piyasada bulunan tüm işlemcileri, sizin satın alım yaptığınız zamanda anakartlarıyla desteklemesi mümkündür, ancak daha sonra, o zaman henüz piyasada olmayan bir işlemci almaya karar verirseniz daha sonra bir güncelleme yapılması gerekebilir.

 

Yonga seti ve ekipmanları

 

Anakartın yonga seti birkaç alt bileşenden oluşur ve sistemin bileşenleri arasındaki iletişim sağlıklı bir biçimde yürümesini sağlar. CPU, GPU ve RAM’in tüm giriş ve çıkışları çipin northbridge kısmı üzerinden yapıldığı için, bileşenlerin arasındaki iletişim hızıyla ilgili burada genellikle bir darboğaz meydana gelebilir. Yonga seti ne kadar iyi ve hızlı olursa, anakart da o kadar pahalı olur. Yonga setlerinin doğrudan karşılaştırması uzman olmayanlar için çok zordur, ancak hız ve ekipmanı tahmin etmek için- en azından tanınmış üreticilerin ürünleri vasıtasıyla- anakartların fiyat aralıklarını kullanarak yön bulmaya çalışabilirsiniz.

Sabit disk için PCI yuvaları, RAM yuvaları veya SATA bağlantı noktaları gibi diğer bağlantı noktaları ise standartlaştırılmıştır. Ancak farklı anakartların ekipmanları birbirinden önemli ölçüde farklılık gösterir. Bazı anakartlar hız aşımı için özel olarak tasarlanmış olsalar bile, basit kartların hız veya çarpan oranı konusunda herhangi bir değişikliğe gidebilmek için bir ek özellikleri mevcut değildir. Kesinlikle dikkate almanız gereken bir faktör ise konektörlerin sayısıdır. Bu yalnızca USB bağlantı noktalarını değil, aynı zamanda RAM yuvalarının, sabit disk bağlantı noktalarının veya ses ve ağ bağlantı noktalarının sayısını da içerir. Hangi cihazları kullanacağınızı, ileride daha nelerin eklenebileceğini düşünün ve ardından tüm olasılıkları karşılayabilecek bir anakart belirlemeye çalışın. Özellikle oyun bilgisayarları için, bir ağ üzerinde iki ayrı grafik kartı çalıştırmak istiyorsanız 2 adet PCI-Express yuvasının olduğuna dikkat etmeniz önerilir.

Bellek açısından ise oyun tutkunlarının hafızanın hızına dikkat etmeleri de özellikle önemlidir. İşlemlerin hızlı ve akıcı olmasını sağlamak için 1,866 MHz hıza sahip bir RAM modülü satın alırsanız eğer, kart da bu hızı desteklemelidir. Bu nedenle, anakartın mümkün olan en yüksek hafıza hızına dikkat etmeniz önerilir. Ancak bu faktör bir ofis bilgisayarı için bu denli önemli değildir, çünkü daha yüksek hızlı bir bellek, aynı hıza sahip olmayan bir sokete takıldığında sorunsuz bir biçimde çalışır.

Diğer özellikler konusunda ise gerektiği gibi karar verilmelidir. Örneğin, bazı anakartlar zaten WLAN veya Bluetooth’u destekler, ancak fazladan birkaç USB 3.0 yuvasına sahiptir veya işlemcinin aşırı hıza geçmesini sağlamak için ilave ayarlara izin verir. Ekipmanın özelliklerinin kesin bir şekilde karşılaştırılabilmesi için bir fiyat karşılaştırması yapmak bu bağlamda burada mantıklıdır. Karşılaştırma konusu geçmişken size bir diğer tavsiye ise kullanıcı yorumları vasıtasıyla da hareket etmeniz olacaktır. Mutlaka faydasını görürsünüz.

Tasarım

 

Anakartlar temel olarak tasarım açısından farklılık gösterir. Tasarım aslında standarttır, ancak bilmeniz gereken hala birçok farklı tasarım şekli vardır. Normal boyutlu kasaya sahip masaüstü bilgisayarlarda örneğin, ATX tasarımı en çok kullanılan tasarım türüdür. Burada anakart bir DINA4 sayfasından biraz daha büyüktür. ATX tasarımını destekleyen çoğu bilgisayar kasası daha küçük versiyonu da destekler (Micro-ATX). Bununla birlikte, eğer gerçekten çok küçük bir PC kasasına gereksinim duymuyorsanız, bir MicroATX anakartı tercih etmeniz önerilmez. Bunun iki nedeni vardır: Birincisi, küçük anakart versiyonları genellikle daha az bağlantı noktası ve özellik ile donatılmıştır, bu nedenle burada bazı özelliklerden feragat etmeniz gerekebilir. Ayrıca daha küçük bileşenlerin kullanılması gerektiği için bu küçük model anakartlar klasik ATX tasarımına oranla biraz daha pahalıdır.

Bilgisayar kasanızı incelediğiniz zaman ATX, Micro-ATX veya BTX, Micro-BTX veya FlexATX gibi ibarelerin yanı sıra standart vida yerlerinin de varlığını fark edeceksiniz. Elbette bilgisayar kasanızın kullanım kılavuzundan, ürünün hangi anakartları desteklediğini rahatlıkla öğrenebilirsiniz Genelde norm kasaların ATX veya MicroATX ile uyumlu olmasıdır. Sadece çok küçük bir kasa kullanmak istiyorsanız, o zaman seçtiğiniz anakartın sorunsuz bir biçimde sığdığından emin olmalısınız. Bu arada, aynısı ekran kartı için de geçerlidir! Eğer çok küçük bir kasa satın alırsanız, o zaman yeni ve modern grafik kartı modelleri sığmayabilir, çünkü yeni nesil ürünler eskilere göre daha uzun ve bu şekilde monte edilemezler.

 

 

 

 

Abone ol
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status