En iyi buzdolabı

Son güncelleme: 29.03.24

Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla

 

Buzdolabı Satın Alma Rehberi – 2024

 

Buzdolabı söz konusu olduğunda, inanılmaz çeşitli bir ürün yelpazesi çıkıyor karşımıza. Hangi buzdolabı markası modelinin ihtiyaçlarınız için en iyi ve uygun buzdolabı olduğunu bulmak için araştırma yapmadan, yorumları okumadan, karşılaştırma yapmadan veya tavsiye almadan ilerlemek neredeyse imkansız. Bu nedenle size verebileceğimiz en önemli tavsiye, fiyat karşılaştırması yapmadan önce mutlaka farklı tasarımları, en önemli satın alma kriterlerini ve genel fiyat aralığını göz önünde bulundurmanızdır. Testte, en sevilen ve bağımsız cihaz olarak kullanılan buzdolabı modellerini mercek altına aldık ve 2024 yılının en iyi 5 Buzdolabı modelini sizin için belirledik. Bu testin kazananlarından oluşan liste, farklı fiyat aralıklarında ve tasarımlarda önerilen modellere genel bir bakış sunar.

 

Buzdolabı Çeşitleri

 

Buzdolapları çeşitli kriterlere göre sınıflandırılabilir. Burada temel olarak ayrım şu şekilmde yapılır, ankastre buzdolapları yani dahili cihazlar ve aşağıda kısaca açıklanan serbest duran, yani ankastre olmayan buzdolapları arasında yapılır:

 

Ankastre Buzdolapları:

Burada buzdolabının mutfak tasarımına birebir uyuyor olması çok önemlidir, çünkü ankastre bir buzdolabının kendisinin açma kapama için kullanılan saplı bir kapağı yoktur ve bunun için monte edilen mutfak kaplaması ile aynı olan mutfak  dolabı kapağının kolu kullanılır. Ölçünün yanı sıra ankastre buzdolapları modellerinde alt ve üst yani buzdolabı ve buzluk bölmelerinin de doğru olarak konumlandırılması son derece önemlidir. Aksi takdirde buzdolabını ancak aynı zamanda dondurucuyu da açarsanız veya tam tersi durumda açabilirsiniz. Bu nedenle, burada doğru boyutlara dikkat etmeniz gerekir.

Ayrıca – ancak nadiren – tezgah altı buzdolapları da vardır. Bunların yüksekliği, diğer buzdolabı modellerine göre farklıdır ve tezgah altında kullanılmak için tasarlanmışlardır. Genelde bu tür cihazlar 60 cm genişliğindedir. Burada da genellikle buzdolabının ön kısmına monte edilecek ankastre bir parçaya ihtiyacınız olacaktır.

 

Ankastre olmayan Buzdolapları:

Ankastre olmayıp da serbest duran buzdolabı modellerinde ankastre mutfağa yerleşim sorunu yaşamazsınız belki, fakat yine de ölçülere dikkat etmekte fayda var, çünkü nihayetinde buzdolabının da bir yeri var mutfakta ve oraya da bir şekilde sığması gerekir. Bu nedenle, kapı açıkken yüksekliğe ve toplam genişliğe özellikle dikkat edin! Özellikle zeminde duran cihazlardaki kalın geniş kapılar nedeniyle, kapı menteşesinin bulunduğu taraf duvara asla yakın olmamalıdır, çünkü kapının tamamen açılabilmesi için biraz alana ihtiyaç duyarlar. Duvarların ve kapıların ek kalınlığı, serbest duran modellerde yaygındır, çünkü genellikle odada bağımsız olarak dururlar. Bu nedenle ankastre modellere göre bağımsız buzdolabı modelleri daha fazla alana gereksinim duyarlar.

Bunun dışında ankastre, tezgah altı veya bağımsız buzdolabı olmasına bakılmaksızın, bu cihazlar iç alanlarının dağılımına göre de değerlendirilirler. Böylece sadece buzdolabı ya da buzdolabı/dondurucu kombinasyonları arasında seçim yapabilirsiniz; burada dondurucu bölmeleri buzdolabından bağımsız olan bir kapağa ya da kapıya sahiptir. Bağımsız bir dondurucu satın almak istemiyorsanız, ancak her ikisini de tek bir cihazda kullanmak istiyorsanız, bu da son derece mantıklıdır. Küçük bir iç buz bölmesine sahip bir buzdolabı seçerseniz, güç tüketimine de dikkat etmelisiniz. Özellikle, içinde küçük bir buz bölmesi olan ucuz bir buzdolabında genellikle bu ayrı buz bölmesinin basit bir yalıtımı vardır, bu da buzdolabına ısı yayılmasına neden olur ve bu da içeriği soğutmak için önemli ölçüde daha fazla enerji gerektirir. Bu konuda bir şüpheniz varsa, bu durumda yüksek kaliteli bir model seçmelisiniz.

Bir başka özel tasarım şekli ise, yan yana duran iki kapıya sahip buzdolabı modelleridir. Genellikle burada bir taraf dondurucu bölmesi için tasarlanmıştır. Genellikle 500 litreden fazla kapasiteye sahip böyle büyük bir buzdolabının boyutunu ve kaplayacağı alanı sakın küçümsemeyin!

 

Satın alma kriterleri

 

Öncelikle temel bir tasarıma, boyuta ve şekle göre kararınızı vermeniz tavsiye olunur. Ancak o zaman farklı uygun modeller arasındaki fiyatları karşılaştırmak mantıklı. Fiyat karşılaştırmasının bir parçası olarak, önümüzdeki yıllarda yapacağınız enerji tüketimini de dahil etmeyi unutmayın. Önümüzdeki 2 veya 3 yılın enerji tüketim miktarını hesaplayarak yapmaya çalışın bunu. Gelecek yılları dahil edebilirsiniz, ancak birkaç yıl sonra cihazınızın arıza çıkarıp çıkarmayacağını bilemeyeceğiniz için, iki veya üç yıldan fazla bir süreyi hesaplamanıza gerek yok. Böyle biri durumda yapmış olduğunuz beş yıllık enerji tüketimi hesabı duman olur gider çünkü. Hesaplamayı 2 veya 3 yıla düşürerek bundan kaçınabilirsiniz. Şu anda, en ekonomik buzdolapları enerji verimliliği sınıfı A+++ ile çalışmaktadır. Eski bir B sınıfı veya hatta C sınıfı cihazı ile karşılaştırıldığında, modern buzdolapları önemli ölçüde daha az enerji kullanır, bu nedenle eski bir cihaz kullanıyorsanız yeni bir bozdolabı modeli satın almanız özellikle öenmlidir. Burada, hesaplama örneğindeki eski cihaza kıyasla tasarrufları eklemek de faydalı olacaktır.

Bir başka önerilen kriter – eğer bir dondurucu bölmesi varsa – otomatik bir buz çözme fonksiyonuna sahip olmasıdır. Bu, dondurucuyu manuel olarak çözmeniz gerekmediğinden, cihazın ömrü boyunca size çok fazla iş düşmez ve daha önemli işleriniz için vakit ayırabilirsiniz.

Birçok modern cihaz ayrıca sebze, et veya balık için ayrı bölgeler sunar veya ayrı ayrı sıcaklık aralıkları bile ayarlayabilirsiniz. Buzdolabında, her zaman, belirli yiyeceklerin önemli ölçüde daha uzun süre taze tutulabileceği 0 ° C bölgeler vardır. Bu bölgeler mantıklıdır ve şiddetle tavsiye edilir. Ayrıca, NoFrost teknolojisi kesinlikle tavsiye edilir, çünkü bu özellik arka duvarın ve kompresörün içinin donmasını önler, böylece daha düşük enerji sarfıyatı olur ve tasarruf etmiş oluruz.

 

Fiyat aralığı ve kullanım önerileri

 

Muhtemelen önceden veya şu anda zaten bir buzdolabına sahip olduğunuzdan, düzenli temizlemenin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle, satın alırken tüm yerlere kolayca erişilebildiğinden, rafların ve çekmecelerin kolayca çıkarılabildiğinden ve yüzeylerin pürüzsüz ve kolay temizlendiğinden emin olmak gerekir. Buzdolabı temizliğinin en kolay yolu ise biraz ılık su ve sirkeden oluşan bir karışımdır. Küf bulaşan ve bu şekilde kirlenmiş alanlar ılık su ve deterjanla mutlaka derinlemesine temizlenmelidir. Bu da düzenli olarak yapılmalıdır. Bu özellikle kauçuk contalar için geçerlidir.

Ayrıca her zaman buzdolabının içinde herhangi bir buz katmanı veya birikimi var mı diye kontrol etmelisiniz. Buz, buzdolabının iç sıcaklığından daha soğuk olmasına rağmen, iç kısmı soğutmaya yardımcı olmaz, ancak dolaylı olarak ısıtır, çünkü soğutucuyu hareket ettirmek için önemli ölçüde daha fazla enerji gerekir ve buz tabakası da yalıtım etkisine sahiptir. NoFrost teknolojisi bu buz oluşumunu güvenilir bir şekilde önler. Bu özellik mevcut değilse, buz oluşumunun olup olmadığını kontrol etmek için her zaman arka duvarı iyi bir şekilde görebilmeniz gerekmektedir.

Özel kullanım için mevcut buzdolapları modellerinin maliyeti yaklaşık 200 ila 1,000 Euro arasındadır. Özellikle çok sayıda ek fonksiyona sahip büyük ve geniş, çift kapılı ve buz küpü haznesine sahip buzdolabı modelleri rahatlıkla 1000 Euro sınırının üzerinde seyreden fiyatlara sahipler. Küçük bir evin içerisinde büyük bir cihaza gereksinim duyulmayacağından bir buzdolabı için 500 Euro’nun üzerinde bir harcama yapmak pek de mantıklı değil, zaten piyasada dondurucu bölmeli buzdolapları yaklaşık olarak 300 ila 500 Euro arasında bir fiyata satılmaktadır.

 

 

 

Abone ol
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status