En iyi ekran kartı

Son güncelleme: 12.09.24

Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla

 

Ekran Kartı Satın Alma Rehberi – 2024

 

Yeni bir ekran kartı satın almak istediğinizde, körü körüne ucuz bir ekran kartı veya üst düzey bir model satın almamalı ve AMD veya nVidia gibi bir ekran kartı markası tarafından üretilip piyasaya sunulan ürünlerin de özelliklerine, aralarında farklara ve donanım özelliklerine biraz daha dikkatli bir şekilde bakmanızı ve aralarında karşılaştırma yapmanızı tavsiye ederiz. Ancak o zaman bir fiyat karşılaştırması yapmak mantıklı olacaktır ve ancak bu şekilde ihtiyaçlarınıza en uygun ve en iyi fiyat-performans oranına sahip, en iyi ekran kartını veya modelini seçebilirsiniz. Son olarak, yapmış olduğumuz test ile belirlemiş olduğumuz 2024 yılının en iyi ekran kartları listesinde en iyi ekran kartlarına ilişkin bir genel bakış bulabilirsiniz.

 

En önemli temel özellikler

 

Aşağıda sizin için, model ve üreticiye bakılmaksızın, satın alırken dikkat edilmesi gereken temel özelliklerin bir özetini hazırladık. Ancak burada bir hatırlatmada bulunmak gerekirse, satın alma kararınıza etki edebilecek bir başka kaynak kullanıcı yorumları olabilir.

 

Bellek

Ekran kartlarında farklı boyutlarda grafik belleği olan modeller bulunur. Verileri hızlı bir şekilde kaydedebilmek ve okuyabilmek için mutlaka bellek şarttır. Gereksinimler ne kadar yüksek olursa ve ekran kartının işlemesi gereken veriler ne kadar büyük olursa, bellek de o kadar büyük olmalıdır. 2 GB belleğe sahip ekran kartları bugün hala bulunabilir, ancak bugün ofis uygulamalarında bile standart olan Full HD aralığındaki grafik uygulamaları için, daha nadir hale gelmektedir, ki bunun zaten en az 4 GB ekran kartı belleği şeklinde olması gerekmektedir. Basit Office uygulamaları için 2 GB yeterlidir ve birden çok monitöre bağlanmak gibi bir amacınız yoksa zaten ayrı bir ekran kartına ihtiyacınız yoktur. Bu durumda, çoğu CPU’da bulunan modeller grafik belleğini zaten ana bellekten alabilmektedir.

GPU desteğiyle yüksek kalite ve çözünürlükte oyun oynamak veya karmaşık video ve görüntü düzenlemeleri yapmak istiyorsanız, o zaman en az 8 GB, veya mümkünse 12 GB ya da 16 GB hafızaya sahip bir ekran kartı kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunun ötesi zaten high-end sayılır ve 16GB’dan daha yüksek belleklerden gerçek anlamda faydalanabilen pek fazla oyun veya uygulama da zaten yok.

 

Performans

Bir ekran kartının ne kadar güçlü olduğu, öncelikle GPU’nun saat hızına, yani grafik uygulamaları için işlemci birimine bağlıdır. Buna ek olarak, oyunlarda Raytracing veya gerçekçi saç görünümü gibi özel uygulamalar için, ana GPU’ya yüklenmemek için bu tür hesaplamaların yapılması için özel olarak ek işlemcilere sahip modeller vardır. Performansı karşılaştırmanın en iyi yolu doğrudan karşılaştırmalardır, çünkü farklı ekran kartları farklı uygulama alanlarında veya farklı oyunlarda çok farklı performans gösterir.

Bununla birlikte, temel olarak, GPU yoğun uygulamaların istenen çözünürlüğü ne kadar yüksek olursa ve gösterimler ne kadar ayrıntılı ve karmaşık olursa, kartın daha fazla performans sunması gerekir ve bu nedenle daha pahalı olma eğilimindedir. 100 € altındaki basit bir giriş seviyesi ekran kartı ile karşılaştırıldığında, en yeni nesil hızlı RAM ve GPU içeren bir ekran kartı bazen 10 kat daha pahalı olabilmektedir.

 

Montaj ölçüleri

Özellikle ısınma eğilimi gösteren güçlü kartlar, en yeni nesil GPU ve çok fazla bellek ile donatılmıştır, bu nedenle de oldukça geniş bir alana ve güçlü bir havalandırmaya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, birçok ekran kartı her bilgisayar kasasına sığmamaktadır. Bu nedenle, kasa boyutlarınıza ve ekran kartının boyutlarına özellikle dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

 

Bağlantılar

Günümüzde çoğu ekran kartı monitör için bir HDMI ve ekran bağlantı noktası ile donatılmıştır. Ancak, örneğin üç monitör bağlamak istiyorsanız, ekran kartının da uygun bağlantı noktalarına sahip olduğundan emin olmak zorundasınız. Ayrıca satın aldığınız ekran kartında bir DVI bağlantısı olmasını da isteyebilirsiniz. RGB bağlantıları artık günümüzde mevcut değil.

 

Enerji tüketimi

Çok güçlü ekran kartları, bilgisayarın en fazla enerjiye ihtiyaç duyan parçalarından biridir. Buna göre, güç kaynağınızın yeterli güç sağladığından ve ekran kartına güç sağlamak için gerekli güç bağlantılarına sahip olduğundan emin olmalısınız.

 

AMD veya NVidia – bir bakışta avantajlar ve dezavantajlar

 

Ekran kartlarının en büyük iki üreticisi AMD ve nVidia’dır. Genel olarak, mevcut NVidia ekran kartları en hızlı ve en iyi donanımlı ürünler olarak kabul edilirken, AMD daha çok iyi bir fiyat performans oranı sunmak ile ilgileniyor. Ancak bu her zaman böyle olmak zorunda değildir. Son yıllarda AMD, üretmiş olduğu amiral gemisi modelleriyle, nVidia’nın üst düzey modelleri ile rahatlıkla rekabete girebileceklerini defalarca göstermiş oldu. Ancak oyuncular için, NVIDIA grafik kartları, Raytracing (gerçek zamanlı ışık demeti hesaplama) veya nVidia Hair (gerçekçi saç hesaplaması için) gibi son derece özel özelliklerin tadını çıkarmak isterlerse genellikle ilk tercihtir. Ancak, bu özelliklerin, bunlardan yararlanılabilmesi için oyunlar tarafından açıkça desteklenmelidir.

İki üreticinin iki ana markası farklı nesillerde ve farklı üreticilerin sürümlerinde bulunan Radeon (AMD) ve GeForce (NVidia) ‘dir. NVIDIA’nın Raytracing Turing-mimarisi henüz AMD tarafından kendi teknolojisiyle taklit edilmedi, ancak çoğu oyunda oyuncular, bu teknoloji olmadan da gayet iyi idare edebiliyor ve zaten tüm oyunlar tarafından da desteklenmemektedir. 144 Hz monitörler ve yüksek Hertz sayılarına (yenileme hızları) sahip oyunlar söz konusu olduğunda, hem NVidia hem de AMD, oyunun framerate hızını monitörün Hertz sayısı ile en iyi şekilde eşleştirmek için kendi teknolojilerini sunar. Bu da oyun esnasında ekran görüntüsünün takılmadan ya da titremeden akmasını sağlar. Bir AMD grafik kartı ile monitör FreeSync’i desteklemelidir, uyumlu bir NVIDIA kartınız varsa G-Sync’e sahip bir monitöre ihtiyacınız olacaktır. İkincisi, monitörde FreeSync için gerekli olmayan ayrı donanım bileşenleri de gerektirir. Buna göre, G-Sync monitörleri de daha pahalıdır. Birçok NVidia ekran kartı artık FreeSync ile de başa çıkabiliyor ve bu teknolojiden yararlanabiliyor. AMD, kendi yazılımı “WattMan” ile hız aşırtmayı çok kolay hale getirirken, NVIDIA kartları, hız aşırtma yapabilmek için MSI Afterburner gibi ekran kartı üreticilerinin alternatif araçları gerektirir.

Bunun dışında bu üreticilerin arasında büyük farklar yoktur. Oyun geliştiricisine bağlı olarak, zaman zaman iş birlikleri geliştirilmektedir, böylece belirli oyunlar, ilgili üreticinin grafik kartlarının özelliklerine özel olarak ayarlanmıştır. Bu sayede bir oyun, aslında daha zayıf olan bir nVidia kartında, nispeten daha pahalı olan bir AMD kartında olduğundan daha iyi çalışabilir. Bunun tam tersi örnekleri de görmek mümkün, ancak nVidia ile oyun geliştiricileri arasında yapılmış olan iş birliklerine sıkça rastlanabilmektedir.

İhtiyaçlarınız için en doğru grafik kartı

 

Sonuçta, satın alma kararınıza etki edecek en önemli etken sizin kişisel gereksinimleriniz olacaktır. Karmaşık oyunlar oynamıyorsanız, ya da birden çok monitör bağlamıyorsanız veya yoğun bilgi işlem kullanan görüntü ve video işlemesi yapmıyorsanız, Intel veya AMD işlemcilerinin sahip oldukları yerleşik grafik kartı zaten genellikle yeterli olacaktır.

Ancak birden fazla monitörü bağlamak istiyorsanız, çoklu bağlantılara sahip basit bir 3D ekran kartı yeterlidir. Fakat yüksek kaliteli oyunlar, UHD uygulamaları veya diğer özellikle zorlu yazılım veya VR uygulamaları gibi daha yüksek talepleri karşılamak istiyorsanız, o zaman piyasada bulunan çeşitli modellere daha yakından bakmak gerçekten mantıklı olacaktır.

Videocardbenchmark gibi web-sayfalarında , mevcut en iyi ekran kartlarına veya orta ve daha düşük fiyat aralığındaki en hızlı ekran kartları hakkında bir genel bakış elde edebilirsiniz. Gereksinimleriniz ve beklentilerinize bağlı olarak şu anda piyasada bulunan en hızlı 10 veya 20 ekran kartı arasından bir ürün seçmek sizin açınızdan en mantıklısı olacaktır.

 

 

 

Abone ol
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status