En Iyi Elektro Gitar

Son güncelleme: 21.11.24

Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla

 

Elektro Gitar Satın Alma Rehberi – 2024

 

Bir elektro gitar satın almadan önce, piyasada bulunan elektro gitar markası sayısının aslında bize ne kadar çok farklı modeli sunduğunu unutmamak gerek. Bu yüzden sağlam bir araştırma sonrası ürünler açısından bir karşılaştırma yapmalı, çünkü uygun modeli bulmak kolay değil, hele bu kategoride olduğu gibi ürünler arasındaki fiyatlar böylesine farklı olabiliyorken. Ancak ucuz bir gitar mı yoksa üst kategoriden bir ürün mü sizin beklentinizi karşılar, buna karar vermek için biraz temel bilgiye ihtiyacımız olacak. Son olarak, 2024 yılının en iyi elektro gitarları listesini size sunacağız, böylece vereceğimiz tavsiye ile satın alma kararınızı verirken daha az zorlanırsınız.

 

Bir elektro gitarın yapısı ve özellikleri

 

Elektro gitarlar akustik gitarlardan çok farklıdır. Bu arada, gitar çalmayı öğrenmek istiyorsanız sadece akustik bir gitarla çalmaya başlamanız gerektiği bilgisi bir yanılgıdır. Bir elektro gitarla da aynı şekilde gitar çalmayı öğrenebilirsiniz.

Bir elektro gitar, ahşap bir gövde, bir köprü, sap ve perdelerin yanı sıra kafa kısmında yer alan akort burgularından meydana gelir. Buraya kadar akustik gitar ve elektro gitar arasında pek bir fark yok aslında. Ancak elektro gitarda, akustik gitarda bulunmayan bir de manyetik seçici, ton ayarı düğmeleri ve gibi farklı parçalar bulunur. Bu parçalar klasik gitarda kullanılmaz. Bu yüzden yeni başlayanlar genelde bir akustik gitarı tercih ediyorlar, çünkü elektro gitar daha karmaşık bir yapıya sahip olduğundan akustik gitara göre daha pahalı oluyor.

Gitar çalmaya yeni başlayanlar derinlemesine bir araştırma ve karşılaştırma yaparsa ve bir de kullanıcı yorumları işin içine girerse uygun fiyata bir elektro gitar bulmanın aslında hiç de zor olmadığını görebilirsiniz. Fakat gitar çalmaya yeni başlayan birinin illa ucuz bir elektro gitar alması da gerekmez. İstersen bu kişi kendine son kalite bir gitar modeli de alabilir. Bu tamamen kişinin tercihine kalmış. Ancak bu işi ciddiye alan birisi, sonrasında pişmanlık duymamak için gereken miktarı harcayabilmelidir. Sonuçta beklentinizi karşılamayan ucuz bir model keyfinizi de bozabilir. Ayrıca, henüz mevcut değilse, başlangıçta yedek tellerin yanı sıra bol miktarda pena ve bir de gitar kılıfı almanızı tavsiye ederiz. Özellikle basit elektro gitarlarıyla birlikte gelen teller genelde oldukça zayıf oluyor.

 

Gövde Malzemesi

 

Gitarın ana bileşeni ahşaptır. Farklı ahşap türleri bulunduğu gibi farklı ahşap kaliteleri de vardır ve bunlar hem akustik hem de elektro gitarda sesin sağlıklı çıkmasından sorumludur. Temel ses karakteri kabaca ahşaba göre kategorize edilebilir. Genel olarak ele alacak olursak, ahşabın kalınlığı ve ağırlığı aslında çıkacak tonun derinliğini de belirler. Karaçam, kızılağaç veya akçaağaç gibi hızlı büyüyen ağaçların hafif ahşapları çok daha yüksek tondaki hafif seslerden sorumludur. Sonuçta, özellikle yeni başlayanların tutup da ahşap konusunda bilim adamlığına soyunmalarına gerek yok şu aşamada. Ama sesini sevdiğiniz gitarın hangi ahşaptan yapıldığını öğrenmenin bir zararı olmaz ve size iyi kötü bir fikir verir. Bu şekilde ileride başka bir gitar satın almak istediğinizde yaklaşık olarak ahşap ve tonları hakkında bir fikriniz olur en azından.

Temel olarak, gitar yapımında en popüler ahşap maundur. Ancak gül ağacı da çok sevilen bir türdür gitar yapımında. Bunun dışında elektro gitarların yapımında kullanılan diğer ağaç türleri ceviz, kül ağacı, koa, abanoz ya da akçaağaç veya ladin olabilir.

Manyetikler hakkında temel bilgiler

 

En kaliteli ahşaptan yapılmış en iyi elektro gitar, manyetikleriniz iyi değilse sizi tatmin etmez. Klasik gitarlarla karşılaştırıldığında, elektro gitarın bu bileşeni, ahşap, işleme ve perdelere ek olarak, esas olarak sesin kalitesinden sorumludur. Çünkü bu manyetiklerde bulunan bileşenler tellerin titreşimlerini bir elektrik sinyaline dönüştürür ve bu sinyal daha sonra amplifikatör tarafından alınır. Ses farklılıkları esas olarak bobindeki sargıların sayısı, mıknatısların seçimi ve tabii ki bobin sayısı sonucunda ortaya çıkar. Hangi üç tür manyetiğin çok yaygın olarak kullanıldığı ve aralarındaki farkları sizin için derledik.

 

Tek Bobin:

Bu Leo Fender tarafından icat edilen tek bobinli manyetiktir. Özellikle açık ve yüksek sesler üretir, bu yüzden pop rock ve country ve akustik pop müzik için kullanılır. Tek bobinlerde çok kolay parazit meydana gelir ve bunun sonucunda feedback ile karşı karşıya kalırsınız. 40Hz uğultusu da aynı zamanda tek bobinler için tipiktir. Burada, gitar bağlanır bağlanmaz duyulan sürekli uğultu kastedilmektedir. Bozulma ne kadar güçlü olursa, uğultu da o kadar güçlü olur. Standart ekipmanda, birçok Fender gitar tek bobinli mıknatıs ile donatılmış olarak piyasaya sürülürler.

 

Humbucker:

Bu manyetik 40Hz uğultusunu önlemek için tasarlanmıştır. Bunu başarmak için, seri olarak bağlanan iki bobin takılmıştır. Bu sayede uğultu ortadan kaldırılır. Ancak burada sesin yoğunlaşması ve daha bas ağırlıklı tonların oluşmasını görebiliyoruz. Bu, tipik rock tonunu düşündüğünüzde çoğu insanın aklına gelen klasik tondur aslında. Humbuckers çoğunlukla Blues, Rock, Hard Rock ve Metal için kullanılır.

 

P90:

1950’lerde Gibson, tekli bobinleri P90 manyetiklerine dönüştürdü ve onları geliştirdi. Tek manyetik ile arasındaki tek fark, burada daha geniş bir kasa ve daha yoğun bir sarmalın kullanılmış olmasıdır. Sonuç olarak, ses daha sıcak geliyor ve daha fazla basınç oluşuyor. Humbucker ile karşılaştırıldığında, bunların sesleri biraz daha dolgun gelir kulağa ama aynı zamanda P90’daki 40Hz uğultusu da var. Bununla birlikte, P90, birçok gitarist arasında en iyi manyetik olarak kabul görür, çünkü bu üründe diğer iki ürünün de özellikleri mevcut.

 

 

 

 

Abone ol
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status