En iyi hafıza kartı

Son güncelleme: 21.11.24

Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla

 

Hafıza Kartları Satın Alma Rehberi – 2024

 

Hafıza kartları söz konusu olduğunda, piyasadaki ürün sayısının inanılmaz bir büyüklüğe ulaşmış durumda olduğunu ne t bir biçimde görebiliriz. Bu yüzden herhangi bir hafıza kartı markası ürününü satın almadan önce hafıza kartlarındaki farklı bilgilerin ne anlama geldiğini, hız ve ekipmanlardaki farklılıkların ne olduğunu ve en önemlisi hangi hafıza kartının cihazınıza uyduğunu araştırıp öğrenmeniz gerek. Satın alma kararınızı kolaylaştırmak ve size gereken öneriler konusunda yardımcı olabilmek için 2024 yılının en iyi hafıza kartlarına genel bir bakış hazırladık.

 

Hafıza Kartı Türleri

 

Bir hafıza kartı satın almak istiyorsanız, önce hangi hafıza kartının, bunu kullanmak istediğiniz ürüne uyumlu olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir. Sonuçta, cihazınıza uymadıktan sonra dünyanın en iyi ve en hızlı hafıza kartını da alasanız ne fayda. Paranızı boşa harcarsınız bu şekilde sadece. Bu nedenle burada vereceğimiz tavsiye haricinde kullanıcı yorumları da işinize yarayabilir. Bu sayede çok daha az zamanda en doğru ürünü bulma şansına sahip olacaksınız. Aşağıda, şu anda piyasada en yaygın olarak bulunan hafıza kartı formatlarına hızlı bir bakış bulabilirsiniz.

 

Mini SD/ Mikro SD / SD Kart:

Günümüzde SD kartlar çoğu üretici ve cihaz için bir standart haline gelmiştir. Bunların mini ve mikro versiyonlarına ise akıllı telefonlarda, konsollarda veya kameralar, video kameralar, dijital fotoğraf çerçeveleri vb. gibi diğer cihazlarda kullanılırlar. Birçok tablet ve dizüstü bilgisayar da bir SD kart yuvasına sahiptir. En küçük versiyon Micro SD karttır ve en büyüğü klasik SD karttır. Mini SD kart ise bu ikisinin arasındadır. Daha küçük versiyonlar ise adaptörler aracılığıyla klasik SD yuvaları ile uyumlu hale getirilebilir. Ancak bir mini SD kart veya geleneksel bir SD kart, micro SD yuvası ile uyumlu hale getirilemez.

 

MMC Kartı:

MMC kartları SD kartın öncülleridir. Bunları aslında aynı teknolojiye dayanırlar ve SD kart yuvaları ile de uyumludurlar. Ancak bunlar SD kartlarda mevcut olan kilitleme özelliğine sahip değillerdir. Bu yüzden SD kartlara kıyasla biraz daha hafif ve daha ucuzdurlar. Bir SD yuvasına uyumlu basit ve uygun fiyatlı bir hafıza kartı arıyorsanız, MMC kartlarından da faydalanabilirsiniz.

 

Kompakt Flash Kart:

Kompakt Flaş, dahili bir denetleyiciyle birlikte gelen ve dışarıdan görünür bir temas noktası bulunmayan bir bellek kartıdır. Eskiden dijital kameralarda yaygın olarak kullanılırdı ve çok yaygındı. Ancak, üreticiler gittikçe artan bir şekilde SD kartlara geçiş yapıyor, böylece kompakt flash kart artık piyasadaki yeni cihazlarda neredeyse hiç kullanılmıyor.

 

Akıllı Ortam Kartı (SMC):

SMC kartları son derece incedirler ve kendi denetleyicileri yoktur. Hala dijital kameralarda ve MP3 çalarlarda kullanılıyorlar, ancak çok nadiren. Bunlar 3,3 V ve 5 V sürümlerinde mevcut oldukları için burada doğru sürüme dikkat etmeniz gerekmektedir.

 

Diğer hafıza kartları:

Yukarıda belirtilen hafıza kartlarının dışında daha birçok farklı tür ve model vardır, ancak bunların hepsi çok yaygın olmayabilir. Örneğin Memory Stick veya Memory Stick Pro Duo, MP3 çalarlar, PDA’lar, dijital kameralar ve Playstation Portable (PSP) gibi Sony ürünlerinde kullanılmıştır. Sonrasında piyasaya sürülen konsol PS Vita için ise ayrı bir Playstation Vita hafıza kartı vardı. Micro SD karta benzer görünüyordu, ancak onunla uyumlu değil. Görüntülerin yüksek bellek kalitesi için özel olarak geliştirilen xD Picture Card bile bugün pek kullanılmıyor. Ancak, nadiren de olsa Fujifilm veya Olympus’un fotoğraf makinelerinde ara sıra bulunabilirler.

Hız ve Gereksinimler

 

Hafıza kartları söz konusu olduğunda salt fiyat karşılaştırma yapmak yeterli değildir, aynı zamanda kartların sundukları okuma ve yazma hızları da önem arz etmektedir. Çünkü bu ürün gamında esas olan, kartın kullanılacağı amaca göre bir okuma ve yazma hızına sahip olmasıdır. Çok yüksek beklentilere sahip olan ve örneğin RAW videolarını 8K çözünürlükte doğrudan bellek kartına kaydetmek ve oradan oynatmak isteyenler, 300 MB’a kadar okuma hızına sahip çok pahalı ve son derece hızlı bir model edinmelidirler. Hızlar, özellikle SD kartlar söz konusu olduğunda farklı bölümlere ayrılır.

Sadece birkaç yıl önce, okuma için 3,6 MB ve yazma için 0,8 MB aktarım hızı bellek kartları için standarttı. Bugün, çok ucuz hafıza kartları bile en az 9 MB/s yazma hızına ulaşabiliyor. Yüksek hızlı kartlar 80 MB ve UHS-3 kartlar ise 90 MB/s’ye ulaşabiliyor. En iyi modeller ise yaklaşık 250 MB/s yazma hızına ve 300 MB/s’ye kadar okuma hızlarına ulaşabilirler. Ancak, bunlar sadece profesyoneller için ilginç olabilecek ürünlerdir. Bir kartın sahip olduğu minimum yazma hızına bağlı olarak hafoza kartları U sınıflarına ya da C sınıflarına veya V sınıflarına ve UHS’ye  (Ultra Yüksek Hız) ayrılırlar, ki burada “V” Video-Hız sınıfı anlamına gelir. Prensip olarak V-Serisi, C-Sınıfını genişletir, çünkü burada verilen değer birbirleri ile uyumludur. Böylece, C10 V10’a karşılık gelir, C6 V6’ya karşılık gelir vb.

Örneğin, aşağıdaki üç logo, en az 10 MB/s yazma hızına sahip bir kartta mevcuttur, çünkü hepsi de aynı anlama gelir:

*U Sınıfı;

*C Sınıfı;

*V Sınıfı;

*UHS sınıfı.

 

Minimum yazma hızına göre aşağıdaki genel bakış bize hız sınıflarını gösterir:

2 MB/sn’ye kadar:     Sınıf 2 kartlar -> SD video kaydı için

4 MB/sn’ye kadar:     Sınıf 4 kartlar -> Maksimum HD/ Full HD

6 MB/sn’ye kadar:     Sınıf 6 kartlar -> Maksimum Full HD

10 MB/sn’ye kadar:    Sınıf 10 kartlar (U1 ve V10) -> Büyük HD videolar ve Full HD

30 MB/sn’ye kadar:     U3 kartları (V30 ve UHS I) -> 60 veya 120 fps’lik 4K videolar için

60 MB/sn’ye kadar:     V60 kartlar (UHS I) -> 60/120 fps ile 8K videolar için

90 MB/sn’ye kadar:   V90 kartlar (UHS I) -> 120 veya daha fazla fps içeren 8K videolar için

 

Öte yandan, Roma rakamı ile I’den III’e kadar olan logolar ile gösterilen UHS standardı (ultra yüksek hız) V90 kartlarından sonra gelir ve ultra yüksek hızlı kartları belirtir. UHS-I, 104 MB/sn’ye kadar veri yolu hızını temsil eder. UHS-II, 312 MB/s’ye kadar olan hızları temsil eder ve UHS-III 624 MB/s’ye kadar olan hızları temsil eder. Ancak, UHS-III kartları mağazalarda mevcut değildir.

 

Genel özellikler, ekipman özellikleri ve üreticiler

 

Tabii ki çoğu insan için kartın kapasitesi büyük bir öneme sahiptir. SD kartlar aşağıdaki üç kategoriye ayrılır:

SD: 8 MB – 2 GB

SDHC: 4GB – 32 GB

SDXC: 48 GB – 2 TB

 

Örneğin 2008’den bu yana, SD kartlar entegre bir WLAN modülü veya kendi USB bağlantı noktasına sahip modellerle sunulmaktadır, böylece PC için bir adaptöre gerek kalmamaktadır. Üreticiye bağlı olarak, SD kartlar özellikle darbeye dayanıklı, X-ışınlarına duyarsız veya özellikle de sağlam bir tasarıma sahiptir. Ekipman özellikleri, hız ve kapasite sayesinde 5€’nun altında başlayıp 500€’nun üzerine çıkabilen fiyatların arasındaki uçurum muazzamdır. En bilinen hafıza kartı üreticileri şu anda SanDisk, Hama, Lexar, Transcend, Fuji, Kingston Technology ve Sony’dir.

Bu arada, ucuz hafıza kartları satın alma konusunda dikkatli olmanızı öneririz. Piyasada, etikette belirtilen gerçek kapasiteyi sunmayı bırakın yanına bile yaklaşamayan birçok sahte ürün var. Bu şekilde yüksek kapasiteli bir ürün sunuyormuş gibi davranıp, aslında bununla hiç de ilgisi olmayan bir ürün sunulmuş oluyor müşteriye. Bu arada dikkat etmeniz bir diğer nokta ise bir hafıza kartında gerçek depolama kapasitesini aşarsanız, tüm verileri kaybedebilirsiniz, yani en azından belli bir kalitenin altındaki ürünleri için bu geçerli bir tespittir.

 

 

 

Abone ol
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status