En iyi harici harddisk

Son güncelleme: 30.04.24

Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla

 

Harici Harddisk Satın Alma Rehberi – 2024

 

Harici harddisk konusu ile yoğun bir şekilde ilgilenmiyorsanız ve bu piyasaya fazla hakim değilseniz, o zaman işiniz zor, çünkü piyasada ürünü bulunabilen birçok harici harddisk markası ve bunların da onlarca modeli var. Birçok bağlantı seçeneği, depolama kapasitesi, hız ve boyut. Satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini burada öğrenebilirsiniz. En iyi modelleri, 2024’nin en iyi harici harddisk listesinde yer alan en iyi 5 harici harddisk modelinin arasında bulabilirsiniz. Burada, farklı kategorilerden ihtiyaçlarınız için en iyi harici harddiski seçebilmeniz için sabit diskler arasında bir karşılaştırma yapılmıştır ve teker teker tüm harddiskler detaylı bir biçimde incelenip test edilmiştir. Ancak önce var olan farklı harici harddisk türlerini tanımaya çalışın ve ne kadar depolama alanına ihtiyacınız olduğunu düşünün. Aktarım hızı da fiyat karşılaştırmasında dikkate almanız gereken önemli bir faktördür bu arada. Ayrıca verileri şifrelemek isteyip istemediğinizi de göz önünde bulundurmalısınız.

 

Harici sabit sürücü türleri – SSD / HDD / USB bellek

 

Teknik olarak, bir USB bellek aynı zamanda ucuz bir harici harddisktir. Bu nedenle, bu küçük ve kompakt harici depolama cihazına başvurmak birçok farklı amaç için zaten fazlasıyla yeterli olacaktır. Özellikle önemli belgeleri ve verileri güvenli bir biçimde kaydetmek için, bu küçük bellekler harika birer çözümdür. Günümüzde, bir zamanlar hayal bile edilemeyen, hatta hayal etmesi bile cesaret isteyen depolama kapasiteleri ile piyasada yerlerini çoktan aldılar ve hayatımızı kolaylaştırıyorlar.

Hızlı SSD sabit diskleri de aslında bir USB belek gibi bir çalışma prensibine sahipler. Bununla birlikte, USB belleğe kıyasla, aslında dahili harddisk olarak kullanılan harddiskler, harici harddisk olarak da kullanılabiliyorlar. Bu sabit sürücülerin bir SATA bağlantısı bulunduğundan, harici harddiskin gövdesine bir USB denetleyicisi de takılmıştır ve bu da uygulamayı sağlamaya yarar. SSD diskler, klasik sabit sürücüler gibi verileri manyetik olarak depolamaz. Bu yüzden bu sabit sürücüleri çok daha hızlıdırlar. Buradaki darboğaz USB bağlantı noktasıdır. Bir SSD diskin bir harici harddisk olarak anlamlı olması için PC’nizin bir USB 3.0 bağlantısına sahip olması gerekmektedir.  Bununla birlikte, SSD disklerinin depolama kapasiteleri klasik sabit disklere göre önemli ölçüde daha düşüktür. Bu noktada da genellikle manyetik sabit diskler kullanılır, hatta günümüzde 4 terabayta kadar olan boyutlar artık nadir olarak telaffuz edilen kapasiteler değildir çoktan. Bununla birlikte, bir USB 3.0 bağlantı noktası, daha yavaş olan 2.0 bağlantı noktasına kıyasla bu modellerde önemli bir hız avantajı sağlar. Bu nedenle, bu tür bir bağlantı noktanızın olup olmadığından emin olmaya çalışmanızı tavsiye ederiz.

Harici bir harddiskin en büyük avantajı, verilerinizi bilgisayarı açmadan hızlı ve mobil olarak bir yerden başka bir yere taşıyabilme imkanıdır. Bunun dışında bilmeniz gereken bir diğer nokta ise, çoğu harici harddiskin içinde 3,5 inçlik bir sabit sürücü takılıdır, bu nedenle bir gün harici harddiskinizi artık asıl amacı doğrultusunda kullanmamaya karar verdiğinizde, onu rahatlıkla bilgisayarınız için dahili bir harddisk olarak da kullanabilirsiniz.

 

Depolama alanı, hız ve fiyat

 

En büyük depolama kapasitesi klasik manyetik sabit disklerle elde edilebilir. Burada, modele bağlı olarak 4 sentten başlayarak bir gigabayt depolama alanı elde edebilirsiniz. Kompakt bir 2,5 inç HDD için ise, gigabayt başına yaklaşık 6 sent ödersiniz.

64 gigabayt depolama alanına sahip bir USB bellek (elbette harici bir sabit sürücü değildir, ancak yine de USB üzerinden veri depolamak için gereken tüm kriterleri karşılar) zaman zaman 10 Euro’nun altında bir fiyata bile bulunabilir, yani burada gigabayt başına yaklaşık olarak 15 sent gibi bir fiyattan bahsediyoruz. Bununla birlikte, böylesine ucuz bir USB belleğin,  gerçek bir sabit disk kadar uzun ömürlü olamayacağını da kesinlikle aklınızdan çıkarmamalısınız. Saniyede 250 megabayt ve daha fazla hızlı veri aktarım hızına sahip pahalı bir USB bellek, gigabayt başına 0,55 ila 2 Euro arasında bir fiyata satılmaktadır.

Bir SSD sabit disk ile, fiyat açısından diğer iki türün yaklaşık olarak ortasında yer alırsınız, çünkü bir gigabayt depolama için ortalama olarak yaklaşık 50 sent gibi bir fiyat düşünmeniz gerekir.

Bu nedenle, bir SSD diski satın almak yalnızca yüksek hızlara ihtiyacınız varsa mantıklı olacaktır, örneğin sık sık büyük miktarda veri aktarıyorsanız veya film ve müzik koleksiyonunuzu sabit sürücünüzde bulunduruyorsanız veya ağ üzerinden 4K filmler oynatmak istiyorsanız. Bu durumlarda, bir SSD disk satın almak son derece akılcı bir yatırım olacaktır, çünkü size gerçekten ciddi anlamda zaman kazandıracaktır, bunu dilerseniz diğer kullanıcıların yapmış oldukları yorumları inceleyerek de görebilirsiniz. USB 3.0 darboğazına rağmen, harici bir model olarak bir SSD modeli saniyede 200 ve daha fazla megabaytla rahatlıkla başa çıkabilir. Dahili olarak saniyede 500 megabayta kadar çalışır.

Ancak, saniyede 200 MB hız ile harici bir SSD diski, dakikada 7.200 devir ile yüksek kaliteli bir HDD modelinden çok daha hızlı çalışmaz, çünkü USB 3 ile yaklaşık saniyede160 MB hız gibi gayet iyi okuma hızları elde edilebilir. Hatta yazım hızı bundan da yüksektir. Dakikada 5.400 devir ile SSD ve HDD arasındaki fark, kendini burada açık bir şekilde gösterir. Ancak aşırı yüksek performansa değer veriyorsanız, o zaman Thunderbolt bağlantılı bir SSD’den şaşmamalısınız. Bu da size, 370 MB/s’ye kadar oranlar oluşturmanıza olanak tanır. Bununla birlikte, geleneksel bir HDD için bir Thunderbolt bağlantısı tavsiye vermek doğru olmayacaktır, çünkü bu modellerde USB 3.0 ile bir darboğaz oluşturulmaz ve neredeyse tüm veri akışı iletilir. Özellikle 7.200 devire sahip bir model söz konusu ise.

Mobilite ve güvenlik

 

Hiç şüphe yok – eğer daha çok mobilite ve kompakt bir tasarıma önem veriyor ve kapasiteyi çok fazla dert etmiyorsanız, o zaman USB bellek ilk tercihiniz olacaktır. Bunu daha hafif 2,5 inç SSD diskler takip eder. Harici 3,5″ HDD’ler nispeten ağırdır ve bu nedenle sık sık yanınızda taşımak istiyorsanız pratik değildir.

Güvenlikle ilgili olarak, sabit disk veya belleğin çalınması veya kaybedilmesi durumunda, temel olarak tüm değişkenler için aynı seçeneklere sahipsiniz. Bazı modellerde WD Security gibi önceden yüklenmiş güvenlik araçları bulunur. Bu sayede tüm veriler şifrelenebilir ve hiç kimsenin kolayca ulaşamaması amacıyla bir parola ile korunabilir. Yüksek güvenlikli sabit sürücüler günümüzde, öncelikle sabit sürücünün kilidini açmak için kullanılması gereken bir RFID çipi ile çalışmaktadır. Bununla birlikte, bu modeller önemli ölçüde daha pahalıdır ve genellikle kişisel kullanım için gerekli değildir.

Ayrıca, 3,5 inçlik modellerin, harici bir güç bağlantısı ile çalıştırılmak zorunda olduklarını lütfen unutmayın, yani bu yüzden hareket halindeyken çalışmazlar. Bu da hareket kabiliyetini büyük ölçüde sınırlar. Diğer yandan, 2,5 inçlik bir sabit sürücü de hareket halindeyken kullanılabilir, çünkü cihaz USB bağlantı noktasıyla çalıştırılabilir ve ayrıca darbelere karşı daha iyi korunur. Ancak, 2,5 inç formatındaki normal sabit disk için sınır değer genellikle yaklaşık 2 terabayt civarındadır.

 

 

 

Abone ol
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status