En iyi LED TV

Son güncelleme: 13.10.24

Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla

 

LED TV — Satın Alma Rehberi

 

Yeni bir LED TV satın almak istiyorsanız, satın almadan önce birkaç şeye dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle size, aşağıda LED TV’lerin farklı boyutlarına, çözünürlüklerine ve diğer özelliklerine dair genel bir bakış sunmak istiyoruz. Diğer cihazlarla karşılaştırma yaptığınızda, LED modellerinde var olan belli başlı özellikleri bilmenizde fayda var. Bu nedenle bizim size vereceğimiz tavsiye, sadece ucuz bir LED TV satın almak değil, piyasada bulunan LED-TV modelleri hakkında genel bir bilgi elde etmek ve ancak sonrasında fiyat karşılaştırması yapmak olacaktır. Son olarak, kararınızı kolaylaştırmak için, testte belirlediğimiz 2024 yılının en iyi LED TV’lerine genel bir bakış bulacaksınız.

 

Bir LED TV nedir?

 

Temel olarak, bir LED TV, ilave olarak küçük, ışık yayan diyotlara (LED’ler) sahip bir LCD TV’dir. LED’ler sayesinde görüntünün ışıldaması sağlanır. Bu nedenle LCD ve LED cihazları arasında aslında hiçbir fark yoktur, çünkü her ikisi de temelde aynı prensip ile çalışır. Sadece cihazın içindeki LED’lerin görüntüyü aydınlatması nedeniyle bu cihazlara üreticiler tarafından LED TV ismi verilmiştir. Bilgisayar monitörleri aslında aynı prensip ile çalışır.

QLED & OLED: LED cihazlar arasında özel bir yere sahip olan modeller OLED veya QLED diye adlandırılan cihaz modelleridir. QLED tanımı aslında, LCD ekranların arkasındaki ışık amplifikatörleri olarak kullanılan kuantum noktalarını, yani küçük ışıklı nanopartikülleri ifade etmek için kullanılır. Bu sayede daha net ve daha parlak bir görüntü elde edilmesi sağlanır. Bu teknoloji, Samsung veya Hisense gibi çeşitli üreticiler tarafından kullanılmaktadır.

Diğer taraftan OLED ekranlar, belirli bir organik malzemeden yapılmış milyonlarca tekli diyottan (LED) oluşan sistemlere dayanır. Burada, her bir piksel bir tekli ışık kaynağıdır. Bunun sonucunda ortaya çıkan en büyük avantajı ise çok yüksek bir reaksiyon hızı ve mükemmel bir kontrasttır. Ancak, OLED teknolojisine sahip ekranlar QLED cihazlarının sahip oldukları parlaklığı tam olarak elde edememektedir.

Nihayetinde sizin için en iyi LED TV’nin bir OLED veya QLED cihazının olup olmadığı, tamamen sizin beklentileriniz ve gereksinimlerinize bağlıdır, çünkü her iki teknik de beraberinde belirli avantajlar ve dezavantajlar getirmektedir.

 

Boyut ve çözünürlük

 

TV ne kadar büyük olursa, film veya spor etkinliklerini izlemek de o kadar zevkli ve eğlenceli bir etkinlik haline gelir. Bununla birlikte, çoğu TV cihazı markası tarafından en çok üretilen ve piyasaya sunulan model yaklaşık bir metrelik çapraz ölçüye sahip olan klasik 40 inç cihazdır. Ancak şu sıralar 55 inç TV’ler gibi daha büyük cihazlar önemli ölçüde daha yüksek gelir artışı elde etmektedir. Fakat burada bilinmesi gereken en önemli nokta, 1.40 metre’den fazla bir çapraz ölçüye sahip büyük televizyon modellerinden iyi bir verim alabilmek için cihaz ile izleyici arasında en az 2-3 metre mesafe olması gerektiğidir. İzleyicinin TV’ye olan mesafesi daha da büyükse, o zaman rahatlıkla çapraz ölçüsü 1,64 metre olan 65 inçlik bir TV dahi alınabilir. Ama burada önemli olan nokta, bu cihazlar doğal olarak daha pahalı olmasıdır. 65 inçten daha büyük cihazlar ise fiyatta yukarıya doğru muazzam bir sıçrayış yapmaktadır.

Ekran büyüdükçe ve sizin de ekrana mesafeniz azaldıkça, bir UHD veya bir 4K TV almak daha mantıklı olacaktır. “Sadece” Full HD çözünürlüğe sahip çok büyük bir Televizyon, yakından bakıldığında bulanık veya keskin olmayan bir görüntüye neden olabilir. Günümüzde TV’deki çoğu HD içerik HD veya Full HD (1920 x 1080 piksel) çözünürlük ile yayınlanır. Blu-ray filmler de Full HD çözünürlükle yayınlanır.

Ultra HD veya 4K (her ikisi de aynı anlama gelir) Full HD’den dört kat daha fazla tekli piksel sunar, yani 3.840 x 2,160 piksel. Ultra HD içeriği hala oldukça sınırlı, fakat son derece hızlı bir biçimde artmaktadır. Bu şekilde, gelecek nesil konsollar 4K içerikleri tam olarak destekleyecek ve özel UHD-Blu-ray diskler de mevcut olacak. 2024 yılından bu yana TV yayıncıları 4K içerik yayınlıyor (örneğin, 2024 Dünya Kupası gibi belirli etkinlikler için Sky gibi). Ancak ücretsiz yayın yapan özel TV-istasyonları henüz UHD olarak yayın yapmıyorlar. Hızlı bir internet bağlantısı ile 4K içerik rahatlıkla görüntülenebilir, böylelikle piyasanın sunduğu ürün sayısı daha da artacaktır.  Full HD TV’ler ise yavaş yavaş piyasadan kalkacaktır.

Burada şunu belirtmekte de fayda var, Full HD cihazların öneminin azalmasıyla birlikte bu modellerin fiyatları piyasada ciddi bir biçimde düşecektir ve bir UHD cihazına ihtiyaç duymayan tüketiciler için son derece cazip bir ürün haline gelecektir. Özellikle 50 inç çözünürlüğün altındaki daha küçük TV cihazları aralığında, Full HD çözünürlük belirli bir mesafeden sonra UHD çözünürlüğünden ayırt edilemez, bu nedenle bu noktada zengin renklere ve iyi bir kontrasta sahip olmak daha önemlidir.

Diğer satın alma kriterleri

 

Çözünürlük ve ekran boyutuna ek olarak, satın alma kararınızı verirken diğer kriterleri göz ardı etmemelisiniz. Aşağıda sizin için en önemli dört kriteri özetledik.

Ekran yenileme hızı: Farklı test yöntemleri kullanıldığından, renk oluşturma, parlaklık ve kontrast gibi unsurları üreticiler arasında karşılaştırmak oldukça zordur. Karşılaştırılabilecek şey ise ekran yenileme sıklığı oranıdır. Saniyede ne kadar fazla resim görüntülenirse (Hz. olarak ifade edilir) hareketli görüntüdeki keskinlik de o oranda iyi olur. Standart 50 Hz. LED ekranlar, üreticiye ve modele bağlı olarak 100 Hz. olarak da bulunabilir. Burada, hareket bulanıklığı yeterince yüksek kaliteli bir giriş sinyali ile tamamen kaybolur.

HDR: HDR, High Dynamic Range için kullanılan kısaltmadır ve Yüksek Dinamik Aralık anlamına gelir. Artık günümüzde birçok film zaten HDR olarak üretilmektedir ve bu nedenle HDR içeriğe UHD Blu-Ray, içerik sağlayıcıları veya High-End konsollar aracılığıyla da erişilebilir.  Burada HDR10 standardı kullanılır. Bununla birlikte, HDR cihazları geleneksel TV’lerden önemli ölçüde daha pahalıdır. Sonuç olarak, HDR görüntüleri daha parlak hale getirir ve daha fazla renk ile daha iyi bir kontrast sağlar.

Bağlantılar: Tabii ki de bir TV’nin ihtiyacınız olan tüm konektörlere sahip olması önemlidir. Bu, HDMI’ye ek olarak, PC’den DVI veya konsol, Blu-ray oynatıcı ya da uydu alıcı için diğer HDMI bağlantı noktaları ve gerekirse, TV’de HD içeriği izlemek istiyorsanız bir CI+ modülü için bir yuva içerir. Düşük çözünürlüklü Scart konektörleri gibi diğer bağlantı seçenekleri de sizin için ilginç olabilir. AV alıcınız için belki de bir optik ses çıkışına ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle, ihtiyacınız olan bağlantıları önceden dikkatlice düşünüp belirlemeye çalışın. Bir USB ve LAN portu günümüzde aslında standart donanım sayılmaktadır.

Fonksiyonlar: TV’nizin Wi-Fi veya dahili DVB-T alıcısına ihtiyacı olup olmadığı tamamen sizin ihtiyaç ve gereksinimlerinize bağlıdır. Yüklenebilen uygulamalar, kullanılan işletim sistemi ve menü gezinme gibi kriterler modelden modele değişkenlik gösterir. Sonuçta ihtiyaç ve gereksinimlerinizi sakin bir şekilde değerlendirip, tüketici yorumları yardımı ile elemenizi yapın, nihai satın alma kararınızı da bunun sonucunda verin.

 

 

 

 

Abone ol
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status