En iyi mikroskop
Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla
Mikroskop – Satın Alma Rehberi – 2024
Eğer bir mikroskop satın almayı düşünüyorsanız, önceden kendinizi iyi bir şekilde bilgilendirmelisiniz, çünkü piyasada çok fazla mikroskop markası var ve her birinin de çok sayıda modeli olduğundan kafanız karışabilir. Salt fiyat karşılaştırma yaparak burada sağlıklı bir sonuca varamazsınız ve bu nedenle bizden size tavsiye, satın alma kararınızı vermeden önce mutlaka detaylı bir araştırma yapmanız olacaktır. Bunun için en baştan hangi tür mikroskop ile ilgilendiğinize bakmalı ve bu konuda derinlemesine bir araştırma yapmalısınız. Yapacağınız bu araştırmaya ileride yapılabilecek eklemeleri ve ek donanımları da dahil edebilirsiniz dilerseniz. Kendiniz için ideal modeli ancak tüm faktörlere hakimseniz bulabilirsiniz. Çünkü tüm uygulama alanları için tek bir en iyi mikroskop yoktur. Son olarak, 2024’nin en iyi mikroskoplarının ilk 5 listesinde, satın alma kararınızı kolaylaştırmak için farklı tür ve fiyat aralıklarının önerilen modellerine genel bir bakış bulacaksınız. Tüm bu bilgilere ek olarak, dilerseniz kullanıcı yorumları da faydalı bir kaynak olabilir, en doğru mikroskop için satın alma kararınızı vermenizde.
Mikroskop çeşitleri
Genel olarak ev tipi mikroskoplar söz konusu olduğunda, iki farklı tür ayırt edilir. Amaçlarınıza en uygun mikroskop modelini bulabilmek için öncelikle detaylı bir araştırma yapmalısınız. Ancak bu şekilde, modellerin arasındaki farkları öğrendiğinizde sağlıklı bir eleme yapabilirsiniz. Aşağıda bu iki mikroskop türü ve nasıl çalıştıkları hakkında kısa bir genel bakış bulacaksınız.
Işık mikroskobu
Çoğu insan, mikroskop dendiğinde sadece bu türü tanır ve bilir, çünkü başka mikroskop türleri olduğunu bilmiyorlar genelde. Bu mikroskop türünde objeler alttan aydınlatılır ve göz merceği veya göz merceklerinden incelenir. Bu amaçla, incelenecek örnekler saydam, yani ışık geçiren bir cam parçası üzerine yerleştirilir ve bu şekilde görüntülenir. Renkli bir cam kullanılırsa, örneğe yeterli ışık gitmeyeceğinden, inceleme de yapılamayacaktır. Bu mikroskop modeli bir objeye üstten bakmaya uygun değildir, gerçi bazı modellerde ilave olarak üstten de ışık verilebiliyor istendiği takdirde. Bu tür modellere yansıyan ışık mikroskopları denir, ancak genellikle ışık mikroskopları ile kombine olarak piyasaya sunulurlar.
Stereo mikroskop
Stereo mikroskop, binoküler mikroskop ile karıştırılmamalıdır! Binoküler terimi sadece, örneğe iki göz merceğinden bakmanın mümkün olduğunu açıklar, ancak bunun stereomikroskopla bir ilgisi yoktur. Işık mikroskobu ile karşılaştırıldığında, incelenecek örnekleri stereomikroskop ile üç boyutlu olarak görüntüleyebilirsiniz. Bu yöntemde örnek yukarıdan aydınlatılır ve iki göz merceğinden bakılır. Elde edilen görüntü incelenen objenin üç boyutlu bir görüntüsüdür. Bu mikroskopların dezavantajı, genellikle kaliteli ışık mikroskoplarına göre daha düşük bir büyütme oranı ile çalışmalarıdır.
Diğer mikroskop türleri
Evde kullanım veya okulda eğitim amaçlı basit kullanım için, ucuz dijital mikroskoplar da vardır ve bu cihazlar harici görüntüleme cihazlarına bağlanabiliyor, böylece incelenen objeler kolayca ekranda gösterilebiliyor. Bununla birlikte, diğer tüm mikroskop modelleri, görüntüleri bir PC’ye, projektöre veya monitöre aktarmak için uygun dijital merceklerle de donatılabilir.
Bir de tüm bunların dışında bireysel kullanıcılar için muazzam yüksek fiyatları nedeniyle hiç de uygun olmayan yüksek teknoloji ürünü mikroskop modelleri var. Bunlara birkaç örnek saymak adına tarama elektron mikroskopları veya diğer yüksek teknoloji cihazları gibi profesyonel mikroskoplar anılabilir, fakat bunları testimize dahil etmemeye karar verdik daha fazla kafa karıştırmamak adına.
Amatör mikroskop kullanıcıları için ilginç olmayan ters mikroskoplar ve diğer modeller de bilinçli olarak testimizin dışında tutmaya karar verdik.
Tercih edilen objeler
Hangi mikroskop modelini alacağınıza karar verirken, bununla hangi objeleri incelemek istediğinizi de düşünmeniz gerekmektedir. Örneğin ışık mikroskopları tıbbın biyoloji ve tıbbın tüm alanları için uygundur ve rahatlıkla kullanılabilir. Böylece, kan, idrar, tüm sıvılar veya bitki parçaları, algler ve diğer mikroorganizmalar gibi objeler ve genellikle mikroskop ile birlikte sunulan özel olarak hazırlanmış yassı şekilde kesilmiş objeler mükemmel bir şekilde incelenebilmektedir.
Yukarıdan ek aydınlatma sağlamak için bir lamba cihaza dahil ise, bu cihazı küçük bir yansıyan ışık mikroskobu olarak da kullanabilir ve içerisinden zor ışık geçen örnekleri daha güçlü bir aydınlatma sayesinde rahat görüntüleyebilirsiniz.
Öte yandan, böcekler, madeni paralar, kayalar veya metaller, bitkiler gibi ışık geçirmeyen örnekler incelemek istiyorsanız, o zaman sizin bir stereomikroskop satın almanız çok daha faydalı olacaktır ve bu şekilde daha iyi sonuçlar alabileceksiniz. Çoğu hobi kullanıcısı yansıyan bir ışık mikroskobu ile oldukça güzel sonuçlar alacaklardır, çünkü özellikle bir ışık mikroskobu ile kombine edildiğinde daha fazla çeşitlilik sunar, çünkü üç boyutlu görüntüleme sadece birkaç özel alanda gerçekten gereklidir.
Gerekli büyütme
Her şeyden önce, reklam ve tanıtımlarda söylenen her şeye inanmamanız gerektiğinizi bilmelisiniz. Genellikle çok yüksek büyütme oranları kullanılarak tanıtım yapılır, oysaki gerçekte böyle bir oran ya da büyütme ihtimali yoktur. Işık mikroskobunda, 1000 kattan fazla büyütmeler, tamamen fiziksel bir bakış açısından temelde oldukça anlamsızdır. 100 kat büyüten bir objektifle, 10 kat büyütmeli mercekle birlikte zaten 1.000 kat oranında bir büyütme elde edersiniz. Ancak, mikroskopun kalitesi düştükçe, görüntüleme ve büyütme kalitesi de aynı oranda düşecektir ve bu da en sonunda hiçbir şey görüntüleyememenize yol açacaktır. Göz mercekleri, yani 15x veya 20x gibi çok yüksek büyütmelerle çalışan üst ekler, genellikle 10x büyütmeli iyi göz merceklerinden çok daha kötüdür.
Nadiren üçten fazla mercek ve lens kombinasyonuna ihtiyacınız olacağını varsayabilirsiniz. Mercek sabit bir büyütme oranına sahip olmalıdır, ideal olarak 10x. Üç tane varsa lensler 4 ila 10, 20 ila 25 ve 40x civarında olmalıdır. Bunun ötesindeki tüm diğer şeyler mantıksızdır ve kötü sonuçlara yol açabilir, tabi daha fazla para harcamaya hazır olmadığınız müddetçe. Ancak genellikle hiçbir yeni başlayanın 400 kattan daha fazla büyütme gücüne ihtiyacı yoktur, özellikle giriş seviyesi ve orta fiyat aralığında amatör mikroskoplar söz konusu ise.