En iyi modem

Son güncelleme: 12.09.24

Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla

 

Modem Satın Alma Rehberi – 2024

 

Ev ağınızı kablosuz hale getirmek için doğrudan DSL hattına bağlanmak için bir WLAN modemine ihtiyacınız vardır. Ürün yelpazesi çok geniştir ve entegre antenli düşük maliyetli bir WLAN modemden çok yönlü veya yüksek performanslı antenler ve cihaza entegre ek özellikler ve işlevler içeren profesyonel modemlere kadar ihtiyacınız olan her şeyi satın alabilirsiniz. Ancak satın alma kararınızı vermeden önce kendi ihtiyaç ve gereksinimlerinizi iyi bilmeniz son derece önemlidir. Bunun için öncelikle hangi modem markası nasıl modeller çıkarmış bunu araştırmanız gerek. Piyasada bulunan cihazları ve özelliklerini tanıdıktan sonra fiyat açısından bir karşılaştırma yapabilirsiniz. Önerilen cihazlara genel bir bakış için 2024’nin en iyi 5 WLAN-Modem listesine bir göz atabilirsiniz.

 

Wi-Fi modemini kullanma

 

Günümüzde modemler birkaç yıl öncesine göre önemli ölçüde daha fazla işleve sahipler. Ucuz ve pahalı cihaz modellerini kıyaslayınca aralarında özellik ve fonksiyonlar açısından büyük farklılıkları olduğunu görebilirsiniz. Aslında henüz çok kısa bir süre önce Router cihazları ağ için sadece birer baz istasyonuydular. Bugün, hemen hemen tüm cihazlar WLAN özelliğine sahiptir ve aynı zamanda geniş bir ek özellik yelpazesi sunmaktadır. Oldukça popüler olan modellerin arasında entegre bir DSL modeline sahip olan cihazlardır, çünkü bu sayede telefon soketinde bir cihazlık tasarruf sağlamış olursunuz. Televizyon kablosuyla internete bağlanıyorsanız, DSL modeli herhangi bir işe yaramaz, çünkü bu durumda entegre bir kablo modemine ihtiyacınız olacak veya iki ayrı cihaz kullanmak durumunda kalacaksınız.

IP telefonu da giderek daha fazla kullanılıyor, bu nedenle Router halihazırda zaten bir baz istasyonu olarak kullanılıyorsa bu çok daha iyi. Buradaki önerimiz, hangi telefon ve faks özelliklerinin mevcut olduğunu ve daha sonra hangi cihazları bağlayıp kullanmak istediğinizi tam olarak tespit etmeniz olacaktır. Böylece DECT baz istasyonu olarak da çalışan bir Router veya yalnızca bir veya daha fazla telefon soketi olan daha basit cihazlar satın alabilirsiniz. Fonksiyon sayısı arttıkça, teknik bilgilerinize ilişkin gereksinimlerinde artacağını unutmamalısınız. İyi donanımlı ekipmanlarla ilk kurulum genellikle hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilse de tüm fonksiyonları kullanmak için, kapsamına bağlı olarak daha fazla bilgi gerekebilir.

Ayrıca, kablosuz olarak internete bağlanabilmeniz için ihtiyacınız olan tek şey bir WLAN modem ise, tam donanımlı, faks, telefon gibi türlü özellikler sunan bir cihaz satın almamalısınız. Sonuçta, tüm ek özellikler cihazı daha pahalı hale getirir ve kullanmayacağınız özellikler için para vermeniz pek de mantıklı sayılmaz. Bu nedenle, amaçlarınız için, basit ve ucuz bir model, ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılarsa ve kullanmayacağınız başka özellikler sunmuyorsa kesinlikle en iyi Wi-Fi modem olarak düşünülebilir.

 

Hızlar, menzil ve ek fonksiyonlar

 

Genellikle ev tipi geniş bant Internet ağındaki WLAN, bağlantıyı gerçekte olduğundan daha yavaş hale getiren darboğazdır. Bu nedenle, modern bir modem hem IEEE standardı 802.11n (n WLAN) hem de çift bantlı bir Router olma özelliğini barındırır. Bu sayede hem 2,4 GHz hem de 5 GHz frekans aralığında çalışır. Bu, modemin mevcut en iyi frekansı seçmesine yardımcı olur ve kablosuz telefonlar, Bluetooth, kablosuz klavyeler ve fareler gibi diğer cihazlarla etkileşimi azaltır. Daha hızlı — ama aynı zamanda önemli ölçüde daha pahalı — yeni IDEE standardı 802.11ac üzerinden çalışan modemdir.

2.4 GHz’e yayın yapan saniyede yaklaşık 1 Mbit’e kadar hızı olan 802.11 standardına kıyasla, n standardına sahip modemler zaten AC standardı ile 600 Mbps ve 1,300 Mbps’de çalışır. 802.11ad standardı, saniyede 7.000 Mbit hıza kadar bile veri aktarabilir. Dürüst olmak gerekirse, geleneksel bir DSL bağlantısı için 2.4 GHz’de 802.11g standardına sahip bir modemin oldukça yeterli olabileceğini belirtmekte fayda var. Bu da 54 Mbit’e kadar aktarım hızlarının zaten mümkün olduğu anlamına gelir. 5.0 GHz ağında 54 Mbit ile eşdeğer standart 802.11a/h/j standardıdır.

Sinyal herhangi bir ek Repeater olmadan birçok duvardan geçip uzun mesafeler kat edecekse size verebileceğimiz en iyi tavsiye, birkaç harici antene sahip bir modem satın almanız olacaktır. Cihazın sahip olduğu anten sayısı ne kadar çok olursa o kadar iyi. Bu nedenle, iki veya üç anten oldukça faydalıdır. Bu konuda kullanıcı yorumları da size bir fikir verebilir. Araştırmakta kesinlikle fayda var.

Yoğun bir rekabetin sürdüğü modem pazarında rekabetin önüne geçebilmek için birçok cihaz üreticisi farklı ek özellikler sunabilmekte. Bu özellikler satın alma kararınızda mutlaka bir etkiye neden olacaktır, ancak bu her zaman ikincil sırada olmalıdır. Böylece, hızlı kurulum için bir WPS düğmesi belki pratik olabilir, ancak sonuçta bir kez kurulmuş olan bir WLAN modemi, bir WPS düğmesi olmadan bile gayet iyi çalışabilir. Bazı modellerde ayrıca cihazda akıllı telefonunuzla tarayabileceğiniz bir QR kodu bulunur ve böylece telefonunuzda yapmanız gereken tüm kurulumlardan kurtulmuş olursunuz. Güzel bir özellik, ama kesinlikle bir zorunluluk değil. Burada asıl önemli olan modemin ara yüzleridir.

LAN ara yüzleri standart olarak mevcuttur. İsteğe bağlı olarak, modemi bir ortam depolama alanı veya ortam merkezi olarak kullanmak istiyorsanız, özellikler ve fonksiyonların kapsamına bağlı olarak, telefon soketleri, harici sabit sürücüler için USB bağlantı noktalarına sahip bir cihaz tercih edebilirsiniz. Bunu yapmak istiyorsanız, bir USB 3.0 bağlantı noktası olduğundan emin olun! Bazı yüksek kaliteli modeller ayrıca bulut depolama alanı üzerinden otomatik yedeklemeyi destekler, bu nedenle modem, bilgisayarınızdan bağımsız olarak verilerinizi her zaman kendi başına yedekleyebilme yeteneğine ve özelliğine sahiptir.

Fiyat Aralığı

 

Çeşitli özellikleri ve fonksiyonları takip etmek ise her zaman kolay değildir. Ancak artan özellik ve fonksiyonların sizin için büyük bir avantajı vardır: Günümüzde basit cihazlar bile WPA2 şifrelemesi ile yüksek güvenlik standartları sunar ve ayrı antenler kurulmasa bile, genellikle evler için yeterli iletim gücüne sahiptir. Bu nedenle, bir apartman dairesinde veya odada kullanmak için, küçük ucuz bir Wi-Fi modemi fazlasıyla yeterli olacaktır. Önerilen modeller 50 Euro’nun altında bir fiyata rahatlıkla alınabilir. Bununla birlikte, iletim gücü ve işlevselliği genellikle çok düşük kalacağından, 30 Euro’nun altında bir fiyata, yani çok ucuz bir modem satın almanız tavsiye edilmez.

Cihazın özellikleri arttıkça fiyat aralığı da artar. Böylece, yeni radyo standartları, modem fonksiyonu, USB ve telefon bağlantıları ile tam donanımlı bir modem birkaç yüz Euro’ya mal olabilir. Bu nedenle önceden test kazananlarını inceleyip, bu ürünler hakkında genel bir bakış elde etmek ve fiyat farklılıklarının nereden kaynaklandığını anlamakta fayda var. İhtiyaç duymadığınız özellikleri elerseniz ve kendinize bir de uygun bir bütçe ayırırsanız, amaçlarınıza uygun gelecek en iyi modemi çok kısa bir süre içerisinde bulabilirsiniz.

 

 

 

 

Abone ol
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status