En iyi Oyun Bilgisayarı
Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla
Oyun Bilgisayarı Satın Alma Rehberi – 2024
Yeni bir oyun bilgisayarı satın almak istiyor, fakat bunu tek tek bileşenlerini toplayıp monte etmek istemiyorsanız, hazır bir sistem de tercih edebilirsiniz. Bu durumda piyasada bulunan her oyun bilgisayarı markası ile bunların piyasaya sunduğu modeller hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Ancak, belli bir oranda bilgi edindikten sonra fiyat açısından bir karşılaştırma yapmak, size verebileceğimiz en önemli tavsiye olacaktır. Yüksek kaliteli bir bilgisayar mı yoksa ucuz bir oyun bilgisayarı olarak sıradan bir bilgisayarın mı sizin en uygun cihaz olup olmadığı, bütçenize olduğu kadar gereksinimlerinize de bağlıdır. Yapmış olduğumuz testte, çeşitli modelleri inceledik ve 2024 yılının en iyi oyun bilgisayarlarını sizin için özetledik.
High-End PC veya oyun bilgisayarı, çok yönlü bir bilgisayar veya bir ofis bilgisayarı arasındaki farklı ayrıt edebilmek gerek
Amacınıza uygun olacak en iyi oyun bilgisayarı olarak, gereksinimlerinizi tatmin edici bir şekilde karşılayabilecek tek bir model vardır. Tabii ki gerektiğinde belli tavizler verilebilir, ancak belirli oyunlar için bir oyun bilgisayarı arıyorsanız ve çözünürlük veya ayrıntı düzeyini biraz düşürmekle ilgili bir sorununuz olmaması ile tüm yeni oyunları tam 4K çözünürlükte oynamanızı sağlayan ve gerektiğinde VR uyumlu bir sistem satın almak arasında ciddi bir fark var doğrusunu isterseniz.
Bu nedenle, herkesi tam anlamıyla memnun edecek kesin ve net bir bilgisayar tavsiyesi yoktur diyebiliriz. Oyun konsolları ile karşılaştırıldığında, bilgisayarların birden fazla bileşen ve özellik açısından karşılaştırılması gerekir. Tipik bir ofis bilgisayarı oyun oynamak için çok fazla uygun olmasa da iyi birçok yönlü bilgisayar oyun oynamak için gayet uygun olabilir ve high-end cihazlara göre de çok daha ucuz olur. Bu üç tip bilgisayar arasında belirgin farklar vardır ve bunları ayırt etmesini bilmek gerekir sağlıklı bir tercihte bulunabilmek için. Bunun dışında yapabileceğiniz bir de kullanıcı yorumları konusunda araştırma yapmak olabilir. Çünkü kullanıcı yorumları her zaman faydalı bilgi sağlar satın alma tercihleri konusunda.
İşlemci için Intel Core i3, i5 veya i7 yerine AMD’nin eşdeğer bir işlemcisi de kullanılabilir. Bu şekilde performanstan ödün vermeden burada rahatlıkla birkaç yüz Euro tasarruf edebilirsiniz. Aynı şey ekran kartı için de geçerlidir, bu iki bileşen hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki bölümde bulunabilir.
İşlemci ve grafik kartı
Grafik kartı hem iyi birçok yönlü bilgisayar hem de üst düzey bir oyun bilgisayarı için gereklidir. Gereksinimlere bağlı olarak, bilgisayar modeli ya daha fazla performans sağlayabilmelidir veya gerekirse üst orta kalitede bir model tercih edilmelidir. Videocardbenchmark gibi sitelerde, High-End GPU’lar alanında yaklaşık 400 en hızlı kartın özetini görüntüleyebilirsiniz. Her durumda da bu listedeki ekran kartı en iyi 60 arasında olmalıdır, çünkü bunun aşağısındaki tüm kartlarda daha düşük çözünürlük ve düşük detay seviyesinde bile olsa modern oyunlar oynamak pek de mümkün olmayacaktır.
En son oyunları tam 4K çözünürlükte ve birçok ayrıntıyla oynamak istiyorsanız, bu listedeki en iyi 10 grafik kartını takip edebilirsiniz. Bunlar genellikle oldukça pahalı olduğundan, grafik kartı bu tür bir konfigürasyondaki açık ara en pahalı bileşenidir. Nihayetinde nVidia veya AMD’den bir model seçiyor olmanız bir zevk meselesidir. Tipik olarak, AMD modelleri biraz daha ucuzdur, çoğu oyun zaten nVidia için optimize edilmiştir, AMD’de ise bazen optimize edilmiş sürücülerin görünmesi biraz daha uzun sürebilir. Ancak temel olarak farklılıklar küçüktür. Mutlak high-end aralığında (500€ üzerindeki grafik kartları), nVidia genellikle biraz daha hızlıdır ve oyunlarda daha iyi performans sunar.
CPU’ya gelince, high-end oyunları oynamak istiyorsanız kesinlikle bir Core i5 veya Core i7 kullanmalısınız. AMD’nin aynı sınıftaki bir işlemcisi de kullanılabilir ve daha ucuzdur diğer modellere göre, ancak belirli oyunlar ve uygulamalar için her zaman çok iyi ayarlanmış ve optimize edilmemiş olabilir.
Diğer bileşenler
Bir oyun bilgisayarı sadece iyi bir grafik kartına, hızlı bir işlemciye ve iyi kalitede oyun oynamak için yeterli bellekten değil, aynı zamanda geriye kalan bileşenlerden de oluşan bir bütündür aslında.
Bu nedenle, oyunları ve uygulamaları seri bir şekilde yüklemek için hızlı bir SSD sabit sürücüye ve diğer uygulamalar, veriler veya daha küçük oyunlar için ilave bir normal sabit sürücüye sahip bir oyun bilgisayarı satın almanız önerilir. Bir SSD sabit disk yükleme süresini hızlandırır, ancak oyunun performansını etkilemez. Bu nedenle, kısa yükleme süreleri sizin için çok önemli değilse de mutlaka kullanılması gereken bir bileşen değildir. Ayrıca bir SSD sürücüsünü sonradan da herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadan ilave edebilirsiniz.
Bir de ilaveten DVD sürücüsüne, ya da bir DVD yazıcıya veya BluRay sürücüsüne ihtiyacınız olup olmadığı konusu tamamen sizin ihtiyaç ve gereksinimlerinize bağlıdır. Birçok kullanıcı artık hızlı internet bağlantısı ve geniş USB depolama imkanları nedeniyle gittikçe daha fazla optik sürücü olmayan cihazları tercih ediyorlar. Ancak bu durumda perakende olarak satılan oyunları yükleyemezsiniz ve daha sonra USB bağlantılı bir harici bir sürücü almak durumunda kalabilirsiniz.
PC’deki diğer bağlantı noktaları da önemli bir rol oynamaktadır ve bu nedenle alacağınız cihazda tüm gereksinimlerinizin karşılanıp karşılanmadığını kontrol etmelisiniz. Önerilen — fakat artık zaten standart haline gelmiş — harici sabit diskler ve USB belleklerle hızlı veri aktarımı için USB 3.0 bağlantı noktalarıdır. Ayrıca SSD sürücüsünün tam hızından faydalanabilmek için mutlaka bir SATA III bağlantısı da mevcut olmalıdır. Buna ek olarak, birkaç HDMI veya DVI bağlantı noktası da faydalı olabilir, böylece gerekirse PC’de ikinci bir monitör veya TV bile çalıştırılabilir.
Oyun sırasında surround ses kalitesine değer veriyorsanız, ayrı bir ses kartı takılı bir model seçmek de isteyebilirsiniz, çünkü ana karttaki dahili kartlar nadiren tam bir surround deneyimini destekler.