En iyi paten

Son güncelleme: 19.04.24

Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla

 

Paten Satın Alma Rehberi – 2024

 

Yeni bir çift paten satın almayı düşünüyorsanız, o zaman işiniz çok zor, çünkü piyasada çok fazla paten markası ve bu markalara ait çok fazla ürün çeşidi var. Bir fiyat karşılaştırma çalışması yapmadan evvel veya salt ucuz bir çift paten satın almadan önce, farklı paten türlerine bakmalı ve işçilik kalitesi, tekerlek türü ve bilyeli rulman gibi önemli parçaların yanı sıra elbette ayağa uyumluluk ve konfor gibi önemli başka kriterlere de dikkat etmelisiniz. Kararınızı vermenize yardımcı olmak için, yapmış olduğumuz 2024 paten testinin kazananlarını bulabileceğiniz bir en iyi 5 listesi hazırladık. Bu çalışmanın bir özetini yazımızın sonunda inceleyebilirsiniz.

 

Tekerlekli Paten Çeşitleri

 

Aslında en iyi paten diye bir öneri ya da tavsiye vermek pek de mümkün değil, çünkü size en uygun paten modeli tamamıyla sizin ihtiyaç, amaç ve gereksinimlerinize bağlıdır. Bu nedenle, farklı paten türlerini bilmeli ve seçenekleri daraltmak için karşılaştırma yapmadan evvel belirli bir türde karar kılmalısınız. Temel olarak, hardboot patenler ile softboot patenler arasında ayrım yapabilirsiniz. Buradaki ayrım aslında sadece dış kabuk ile ilgilidir ve sert (hard) ya da yumuşak (soft) olduğunu belirtir. Hardboot patenler biraz daha sıkıdır ve sağlam bir tutuş sağlar, bu da yeni başlayanların patenler için daha iyi bir his geliştirmelerine yardımcı olur. Fakat dış kabuk türü, patenlerin asıl türü ile ilgili değildir, yani kabuğun dışında paten türünü belirleyen faktörler farklıdır. Burada sizin için en yaygın olarak bulunan paten türlerini kısaca özetlemeye çalıştık.

 

Spor Patenleri:

Bu, eğlence sporları arasında için en yaygın olanıdır. Bu patenler ile atlayışlar ya da hareketler yapılmaz, bunlar daha ziyade uzun mesafede kullanılmak üzere tasarlanmış olan patenlerdir. İndirim mağazalarında rastlayabildiğiniz ucuz patenler genellikle bu tarz spor patenleridir. Bunlar hem hardboot hem de softboot versiyonu olarak bulunabilir. Bu patenlerin kaliteli olanlarında topuk bölgesi süspansiyonludur ve arka kısımlarında frenlemeyi kolaylaştıran sert bir kauçuk fren-tıpası bulunur. Genelde tekerler yaklaşık 74 ve 90 mm arasında bir boya sahiptir. Bunlar hem yeni başlayanlar, hem de ileri düzey kullanıcılar için uygundur ve hız ile manevra kabiliyeti açısından tatmin edici sonuçlar verirler. Bununla birlikte hız patenlerine kıyasla,  önemli ölçüde yavaştır.

 

Hokey Patenleri:

Bunlar buz hokeyi patenlerinden esinlenerek yapılmış patenlerdir. Sabit bir ayakkabıları var ve son derece sağlamdırlar. Temelde spor patenlerine benziyorlar, ancak bunlarda frenleme için bir stoper yoktur. Bu nedenle, yeni başlayanlar için uygun değildir. Çoğunlukla bu modellerde, tekerleklerin çapı önden arkaya doğru artar (Hi-Lo), bu da otomatik olarak hafifçe öne doğru eğilmenizi sağlar. Bu patenler aslında salt hokey oynamak için tasarlanmıştır.

 

Aksiyon Patenleri:

Bu patenler, Agresif Paten olarak da adlandırılır ve ileri düzey kullanımlar için uygundur. Genellikle sert bir kabuk yapısına sahip olan bu patenlerle, halfpipe, borular veya direklerin dahil olduğu hareketler ve atlayışlar yapılır. Bunlar yeni başlayanlar için uygun değildir, çünkü burada elbette ki frenleme yapmayı sağlayacak stopperler yok, çünkü olsaydı hareket ve atlayışları gerçekleştirmek zorlaşırdı. Tekerlekler, spor patenlerine kıyasla çok daha küçüktür ve sadece 54 ila 60 mm çapındadır. Ayrıca önemli ölçüde daha serttirler.

Genellikle boruların üzerinde daha iyi kazabilmek için iki çift tekerin arasında bir boşluk vardır. Bir soulplate ile patenlerin dış kısmını kullanarak basamaklar üzerinde aşağıya kayabilirsiniz.

 

Hız und Cross Patenleri:

Bu iki tip paten, özel gereksinimler için tasarlanmıştır. Cross patenler, engebeli arazi için de uygun olan büyük tekerleklerle off-road kullanımı için klasik modellerin yanı sıra cross kayağı için yapılan kuru eğitime uygun olan iskandinav patenleri de olabilir. Hız patenleri ise yüksek hızlara ulaşabilmek için tasarlanmıştır. Bu nedenle, çapı 100 — 110 mm olan tekerlekler çok büyüktür. Daha düşük yuvarlanma direnci için, 82 ila 90 A arasındaki tekerler de nispeten serttir. Bazen dörtten fazla tekeri olan modeller de bulabilirsiniz. 5 veya 6 tekerlekli patenler genellikle hız patenleridir.

 

Kalıp ve İşçilik

 

Özellikle ucuz patenlerde genellikle bir süre sonra şekilde bozulmalar meydana gelebiliyor, bu nedenle yüksek kaliteli modeller kadar sağlam ve dayanıklı değiller. Burada genellikle diğer alıcıların yapmış oldukları yorumları incelemekte fayda var, çünkü ilk bakışta astarın kalitesi ve işçiliği genellikle fark edilemeyebilir. Bununla birlikte, bir patenin yaralanma riskini azaltmak ve aynı zamanda kullanımı iyileştirmek için çok iyi ve sıkı bir şekilde ayağa oturması gerekir, bu nedenle astarın da sağlam ve dayanıklı olması son derece önemlidir.

Tabii ki, dış kabuk da iyi bir kaliteye sahip olmalıdır, böylece patenler kaba bir kullanım söz konusu olduğunda hemen yıpranmaz. Aslında patenleri nereden satın aldığınız önemli değildir – asıl önemli olan patenin ayağınıza uyumudur. Bu bazen internette satın almayı biraz daha zorlaştırır, ancak tüm ayrıntılara dikkat ederseniz ve diğer alıcıların kalıp uyumu ve ayağa oturma şekli hakkındaki değerlendirmelerini dikkate alırsanız, online olarak da son derece iyi bir şekilde ayağınıza oturup uyum sağlayan patenler satın alabilirsiniz. Ancak kalıp tam olarak ayağınıza oturmuyorsa, ya da bir yerde baskıya neden oluyorsa, ürünü derhal geri göndermelisiniz. Aksi takdirde, patenlerin tadını çıkarmayacaksınız, çünkü kısa bir süre sonra ayaklarınızda kabarcıklar oluşacaktır. Uygunluğu test etmek için, patenleri arka arkaya en az 10 dakika giymeli ve herhangi bir baskı olup olmadığını dikkatlice kontrol etmelisiniz.

Setting of laces on black roller skates

Tekerlek ve rulmanlar

 

Uygulama ve kullanım alanına bağlı olarak, tekerler boyut ve sertlik açısından koordine edilmelidir. Spor patenlerindeki daha büyük silindirler, örneğin, 78 ve 85 A arasında bir sertlik seviyesine sahip olmalıdır, çünkü bu, sağlam veya hatta hafif pürüzlü yüzeylerde iyi bir sürüş sağlar. Buna karşılık, aksiyon patenler için sadece daha küçük değil, aynı zamanda önemli ölçüde daha sert tekerler kullanılır. Bu, tekerlere zarar vermeden nesnelerin üzerinden kaymayı sağlar. Hız patenlerinde 90 A’ya kadar olan tekerlek sertliği diğer iki türün ortasında yer alır, çünkü buradaki amaç yuvarlanma direncini mümkün olduğunca düşük tutmaktır.

Bilyalı rulmanlar konusunda ise, bir hobi sporcusu olarak bu kriteri neredeyse göz ardı edebilirsiniz, çünkü tüm modern patenler zaten yeterince iyi rulmanlara sahiptir. Buna ek olarak, genellikle sadece ABEC ölçeği şeklinde verilen üretim toleransı belirtilir. Değer ne kadar yüksek ise, kalite o kadar iyidir. Çocuk patenlerinde ABEC 3 rulmanları da kullanılabiliyorken, yetişkinler için ABEC 5, ABEC 7 veya ABEC 9 kullanılır. Ancak ölçeğin değeri temelde dayanıklılık, düzgün çalışma veya benzeri şeyler hakkında hiçbir bilgi vermez.                                                                 

 

 

Abone ol
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status