En iyi tablet

Son güncelleme: 21.11.24

Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla

 

Tablet Satın Alma Rehberi – 2024

 

Belli başlı kullanım alanları için hangi tablet markası veya modelinin size uygun olacağını belirlemek artık neredeyse kendi başına bir bilim dalı haline geldi, çünkü piyasada inanılmaz büyük bir arz söz konusu. Herkese göre bir cihaz var aslında, yani örneğin 100 Euro’dan ucuz tabletlerden tutun da klasik orta sınıf tabletlerine ve hatta fiyatları 1000 Euro’nun üzerinde seyreden üst segmentte profesyonel tabletlere kadar her türlü seçenek var piyasada. Herkesin merak ettiği soru ise şu: Hangi tablet kimin için uygundur? Biz de sizin için 2024’nin en iyi tabletlerinden oluşan ilk 5 listemizi oluşturabilmek için bu sorunun cevabını aramak istedik. Elbette, hangi modelin sizin için en uygun ve mantıklı olduğuna karar vermek için öncelikle bir fiyat karşılaştırması yapmalısınız. Ne yazık ki herkesin isteklerine uyacak tek bir cihaz sunmuyor piyasa. Haliyle derinlemesine bir araştırma yapmak gerekiyor. Bunun dışında faydalanabileceğiniz kullanıcı yorumları var ve bizden size bir tavsiye, bunlara mutlaka göz atın. Pişman olmayacaksınız.

 

Android, Fire OS, iOS veya Windows mu?

 

En önemli sorulardan birisi de tabletin hangi işletim sistemine sahip olması gerektiğidir. Bu konuyu önceden ele alırsanız, işin en başında ciddi oranda bir tablet markası veya modeli sayısını eleyebilir ve hedefe odaklı emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Aşağıda, genel bir fikir edinebilmeniz için en yaygın işletim sistemlerinin en önemli özelliklerini sizin için kısaca özetledik.

 

Android:

Android, akıllı telefonlarda ve tabletlerde en yaygın şekilde kullanılan işletim sistemidir. Aslında Google kökenli olan bu işletim sistemi Windows ya da iOS işletim sistemlerine kıyasla daha açık, daha uyumlu ve daha kolay kişiselleştirilebiliyor Ancak bunun da bir bedeli var. Örneğin iOS ile karşılaştırma yaptığımızda, Android güncellemeleri çok daha karmaşık olabilmekte.

Tüm üreticiler, bir güncelleme sonrasında sistemlerini uyumlu hale getirmek zorundalar ve bu yüzden ne yazık ki güncellemelerin tüketicilere ulaşması gecikebiliyor.  Bu da internet kullanımı sırasında bir güvenlik riski oluşturuyor. Ancak Google’a duyulan bağımlılık, özellikle de Apple ve iOS örneğinde olduğu gibi çok daha düşük bir seviyede seyretmekte. Androidin bir başka avantajı ise piyasada bulunan geniş model seçenekleri. Örneğin Android tabletleri söz konusu olduğunda 50 Euro’dan başlayıp 500 Euro’ya kadar olan farklı fiyatlarda cihazlar bulmak mümkün.

Bu cihazları bir de 5,5 inçten 10 inç’e kadar değişen boyutlarda bulabiliyorsunuz. Ama ne yazık ki sadece ok az sayıdaki Android uygulaması büyük ekranlar ile uyumludur. Yani yüksek çözünürlüğe ve büyük bir ekrana sahip cihazların kullanımı oldukça sınırlı durumda.  Ayrıca giriş seviyesi cihazları çok nadiren en son güncellenmiş Android versiyonu ile sunulmaktadır.

 

Amazon Fire OS:

Amazon’un Fire OS işletim sistemi yalnızca kendi Fire Tabletlerinde kullanılabilmektedir. Bu da aslında Android’e dayanıyor, ancak önemli ölçüde daha sınırlı ve kendi Amazon mağazası var. Yani yazılımdan iyi bir biçimde anlayan bir uzman değilseniz, bu sistemi pas geçemiyorsunuz ve Amazonun size sunmuş olduğu işletim sistemi ve mağazaya bağlı kalıyorsunuz, Google Play Store’un tüm özelliklerinden faydalanamıyorsunuz. En büyük avantajı ise kolay kullanımı ve yüksek güvenlik seviyesi. Fire OS, özellikle Amazon Prime müşterileri için çok ilginç bir alternatiftir, çünkü filmler, kitaplar ve müzik gibi Amazon içeriğine erişmek çok kolaydır.

 

iOS:

iOS, Apple’ın tabletlerinde ve akıllı telefonlarında ve iPod Touch’ta kullanılır. Dokunmatik kontrollere mükemmel şekilde uyarlanmıştır ve çok rahat bir şekilde çalıştırılabilir. İnanılmaz büyük uygulama ve medya seçenekleri var kullanıcılar için. Ancak, Apple’a tamamen bağımlı hale geliyorsunuz, çünkü burada herhangi bir yazılım yüklemeniz mümkün değil.

PC ve tablet veya akıllı telefon arasındaki dosya aktarımları da çok zahmetlidir, çünkü PC’den tablete fotoğraf veya müzik aktarmak mümkün değildir. Ayrıca, iOS’lu tabletlerde genişletilemeyen sabit bir bellek bulunur. En azından telefon tekniği konusunda bir uzman değilseniz bu hafıza sorunu olduğu gibi devam eder. Öncelikle yüksek güvenlik, kullanım kolaylığı ve akış sağlayıcılarından, Amazon Prime’dan veya diğer uygulamalardan içerik almanın en kolay yolunu arıyorsanız iOS sizin için en iyi seçimdir.

Apple’ın güncelleme politikası da son derece işlevsel, faydalı ve basittir. Apple Watch veya iPhone gibi Apple ürünlerinin sahibi olan herkes son derece iyi çalışan eşleşme seçeneklerinden yararlanır.

Windows:

Tabletlerdeki Windows işletim sistemi temel olarak Windows 8’den beri çok iyi çalışıyor. Windows 10 burada bir başka büyük adım daha attı, ancak sistem hala diğer sistemler gibi dokunmatik kullanımında tam randımanlı çalışmıyor ne yazık ki. Ancak buradaki işlevsellik inanılmaz bir boyuta erişmiş durumda. Özellikle çalışmak için Windows’un kendi modelleri olan Surface ve Surface Pro tabletler mükemmel birer cihazdır. Sistem son derece esnektir, ev bilgisayarınız ile 1: 1 senkronize edilebilir ve Windows 10 için güncelleme politikası da son derece etkileyicidir.

 

Farklı fiyat aralıkları ve onları farklı kılan özellikler

 

Bir tablet satın alırken bir başka önemli faktör ise bütçedir. Aşağıda kaç paraya neler alabileceğinizi sizin için özetledik. Bütçenize uygun olan fiyat aralığını istenen işletim sistemiyle birleştirirseniz, seçimi sağlıklı bir biçimde daraltmış olursunuz.

 

100 Euro’nun altı:

100 Euro’nun altındaki çok ucuz tabletler çoğunlukla Android tabanlı oluyor. İnternet’te gezinme amacına yönelik gereksinimleri karşılıyorlar ve kullanımı kolaydır. Özellikle 100 Euro’nun altında satılan Amazon Fire Tabletler testimizde oldukça iyi sonuçlar elde etti. Ancak, elbetteki bu cihazlarda oyunlar için yüksek bir performans beklenmemelidir. Bir de dokunmatik kontroller biraz yavaş olabilir ve malzeme kalitesi biraz zayıf olabilir.

Yine de: Özellikle çocuklar için ucuz bir tablet arıyorsanız, bunlar tam size göre ve paranızın karşılığını alırsınız. 10 inçten büyük bir ekran istiyorsanız, bu fiyat aralığında seçenekler kısıtlıdır.

 

100 ile 200 Euro arası:

100 Euro’dan fazla harcama yapabilme imkanınız varsa, zaten iyi bir cihaz alırsınız. Tabletlerin çoğu Android ile donatılmıştır ve zaten neredeyse tamamı HD çözünürlük sunan ekranlara sahiptir. Dahili hafızaya değinecek olursak, bu fiyat aralığında 16 hatta 32 GB’a kadar olan kapasitelerden faydalanabileceğinizi söyleyebiliriz. Gerçi dilerseniz sonradan da hafıza ilave edebilirsiniz. Samsung Galaxy Tab cihazlarının bazı modelleri bu fiyat aralığındadır ve rakiplerine göre daha fazla özellik sunmaktadır.

Ancak diğer üreticiler de modellerini bu fiyat kategorisinde yoğun olarak yerleştiriyorlar, çünkü sonuçta ortak ekran boyutlarına, iyi özelliklere ve iyi performansa sahip tabletler mevcut, bu da günlük kullanım için yeterli.

 

200 ile 500 Euro arası:

En azından 400 ila 500 Euro sınırına yaklaşabilirseniz, üst düzey modellerden edinme şansına sahip olabilirsiniz. Full HD çözünürlük, yüksek kontrast ve yüksek kaliteli ekranlar ile bu segmentte üstün bir performans elde edebileceğinizden emin olabilirsiniz. Zaten genel olarak iPad modelleri 400 Euro’dan daha az bir fiyata satılıyor ve CPU performansı söz konusu olduğunda, mevcut uygulamaların sağlam ve sorunsuz bir şekilde kullanılabileceğini zaten bekleyebilirsiniz.

Asus veya Acer da bu fiyat aralığında çok ilginç modeller sunuyor ve burada tam anlamıyla mini bilgisayarlar olarak kullanılabilecek bir dizi Windows tablet de var.

500 Euro üstü:

500 Euro’nun üzerinde bir fiyata sahip profesyonel tabletler, ancak bunları işiniz ile ilgili kullanacaksanız mantıklıdır. Burada, klavyeler genellikle kolayca bağlanabilir veya takılabilir, ekranlar zaten bir dizüstü bilgisayarın boyutuna yaklaşıyor olabilir ve genel yapılandırma yine daha ucuz modellerden önemli ölçüde daha iyidir. Bu da kendini zaten performansta belli eder. Bu fiyat aralığında iPad Pro, Surface, Surface Pro veya üst segmentte Samsung cihazlarını bulabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken, kalem ile yazı yazılabiliyor olmasıdır. Bu şekilde hızlı bir performans yakalayabilir ve hızlı yazı tanıma özelliği varsa etkin bir biçimde çalışabilirsiniz

 

Tablet vs. Dönüştürülebilir dizüstü bilgisayar – 2’si bir arada Profesyonel Tabletler kime daha uygun?

 

Günümüzde gittikçe daha fazla cihaz sökülebilir klavye seçeneği ile geliyor. Bunlar Android, Windows ve iOS ile kullanılabilirler ve hantal bir dizüstü bilgisayar ile kullanışlı bir tablet arasındaki orta kategoriyi temsil ederler. Burada tüm teknoloji cihazların ekranlarının arkasında gizlidir – tıpkı tablet PC’de olduğu gibi. Yani bu cihazlarda klavye aslında ek bir donanım ve dilediğinizde cihazı kalem veya dokunmatik özelliği ile de kullanabilirsiniz Zaten bu özellik sayesinde bu cihazlar klasik anlamdaki diz üstü bilgisayarlardan ayrılmaktadır Bu orta kategorideki cihazlar oldukça ince bir klavyeye sahiptir ve dilerseniz iş yerinizde klavye ile çalışabilir ya da yolda iseniz dokunmatik ekranı da kolay bir biçimde kullanabilirsiniz.

Özellikle Windows sistemleri, çalışmayı kolaylaştırdığı için ek klavyeden büyük oranda faydalanırlar. Çalışmak için mobil bir çözüm arayışı içerisinde olanlar için bunlar mantıklı çözümler. Ancak kişisel kullanım için çok fazla bu cihazlar, özellikle de 1000€ sınırını geçtikten sonra. Burada ayrıca bir Bluetooth klavye kullanarak çeşitli şekillerde kullanılabilen daha basit modeller de bulabilirsiniz.

 

 

 

 

Abone ol
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status