En iyi teleskop

Son güncelleme: 11.12.24

Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla

 

Giriş Seviyesi Teleskop Satın Alma Rehberi – 2024

 

Her şeyden önce, ucuz bir teleskop satın almadan önce teleskop konusunda detaylı bir araştırma yapmanızı mutlaka tavsiye ederiz.  Doğru modelin seçimi esas olarak neyi gözlemlemek istediğinize ve hobiniz ile ilgili ne kadar ciddi olduğunuza bağlıdır, çünkü tüm alanlar için en iyi teleskop diye bir şey yoktur. Bir teleskop için 200 Euro’dan daha fazla harcama yapmak ancak tam olarak neyi istediğinizi biliyorsanız anlamlıdır. 2024 yılının en iyi teleskopları arasında 800 Euro seviyesinin çok altında bir fiyata satılan ve diğer modellere kıyasla son derece iyi bir fiyat-performans oranı sunan giriş seviyesi modeller bulacaksınız. Ancak burada bile körü körüne bir teleskop markası ve modelinde karar kılmamalı ve öncesinde fiyatlar açısından bir karşılaştırma yapmalı, ürünlerin tasarımlarını, kullanılan malzemeleri, avantaj ve dezavantajları detaylı bir biçimde araştırmalısınız. Tüm bunlar yeterli gelmiyorsa, o zaman kullanıcı yorumları size fayda sağlayabilir.

 

Önemli satın alma kriterleri

 

Her şeyden önce, maksimum büyütmenin bir teleskop için en önemli özellik olmadığını bilmemiz gerekmektedir. Çünkü bu çeşitli göz mercekleri, Barlow lensler vb. ile yapay olarak da arttırılabilir. Cihazın diyafram olarak bilinen ışığı toplama kabiliyeti, salt büyütme oranından çok çok daha önemlidir. Merceğe ne kadar çok ışık girerse, o kadar çok gök cismi izleme şansına sahip olursunuz. Bu nedenle, 100 Euro’nun altında bir fiyata alacağınız bir teleskop ile 300 veya 600 kat büyütme oranına erişebilme fikrine veda etmelisiniz. Bu kadar yüksek bir büyütme kısmen mümkündür, ancak görüntü kalitesi düştüğü için çok net bir görüntü elde edemeyeceğinizi bilmenizde fayda var. Bu prensipte tüm türlü teleskop çeşitleri için geçerlidir.

Nesne mercekte biraz daha küçük görünse bile, daha düşük büyütme ile daha geniş bir diyafram açıklığının çok daha net bir sonuç vereceğini unutmamalısınız. Diyaframı belirleyen en önemli özellik açıklık boyutudur. Bu, teleskop açıklığının veya öndeki yakınsak merceğin çapını tanımlar ve genellikle milimetre veya inç cinsinden belirtilir. Buradaki açıklık tıpkı insan gözünün merceği gibi çalışır. Bunun çapının karanlıkta yaklaşık 7 milimetre olduğunu düşünürseniz, 6 inçlik açıklığa sahip bir teleskopun gözden önemli ölçüde daha fazla ışık yakalayacağı rahatlıkla anlaşılabiliyor.  Bu da bu örnekte yaklaşık 565 kat daha fazladır!

 

Teleskop çeşitleri

 

Teleskoplar söz konusu olduğunda, iki ana tasarım ve bir modifikasyon arasında bir ayrım yapılır. Tüm teleskop çeşitlerinin, son bölümde daha ayrıntılı olarak ele alınacak olan kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Ancak önce farklı üreticilerin sunduğu teleskop çeşitlerin bir genel bakış sunmak istiyoruz.

 

Lens teleskop / Refraktör:

Bu tasarım, çoğu insanın bir teleskop düşündüklerinde akıllarına gelendir aslında. Burada karakteristik olan uzun ve dar boru tipi yapıdır. 100 Euro altındaki giriş seviyesi teleskop modellerinin çoğu lens teleskoplarıdır. Çoğu zaman indirim mağazalarında küçük giriş seviyesi lens teleskoplarında çok uygun fiyatlı ürünler bulabilirsiniz. Bu tasarımda, teleskopun ön kısmında ışınları doğrusal olarak arkadaki merceğe taşıyan bir yakınsak mercek (objektif) bulunur. Bu tasarımın olumlu kontrast gücü, böyle bir teleskopun ay veya gezegenleri gözlemlemek için çok son derece uygun olduğu anlamına gelir. Lens teleskopları gün ışığında (hayvanlar, manzara) gözlem yapmak için de çok uygundur.

Giriş seviyesindeki lens teleskopları, hobi amaçlı kullanımlar için de son derece uygun fiyatları sayesinde tercih edilebilir. Bununla birlikte, fiyat açıklık derecesi ile orantılı bir biçimde arttığından, hobi astronomları için belli bir seviyeden sonra pahalı olmaya başlıyorlar ve bu nedenle lenslerin yerini daha büyük açıklıklarda – çok daha ucuz olan – aynalar alır:

 

Ayna teleskop / Newton teleskopları

Burada, ışık, tüp boyunca, yakalanan ışığı ortada bir araya getiren içbükey bir aynaya yönlendirilir ve burada, göz merceğine yönlendiren ikincil ayna adı verilen eğimli bir ayna ile karşılaşır. Henüz bir ayna teleskopu görmemiş olan herkes bu çalışma prensibine çok şaşırır, çünkü teorik olarak burada bir tüp gerekmemektedir ve salt bir kafes ya da çerçeve bile kullanılabilir. Ancak günlük yaşamda, boru doğal olarak ışığa karşı korunmaya yardımcı olur.

Tasarım nedeniyle, mercek tüpün ya da borunun ön kısmında bulunur. Özellikle doğrudan üstünüzde bulunan nesneleri gözlemlemek istiyorsanız, bunun mutlak avantajları vardır. Newton teleskopları kara ve manzara gözlemleri için çok uygun değildir, ancak yıldız kümelerinin ve yıldız bulutlarının derin uzay gözlemleri için çok iyidir. Birincil ayna, görüntü kalitesi için belirleyicidir. Ayna teleskopla karşılaştırıldığında, Newton teleskopu size daha düşük bir fiyata çok daha büyük bir açıklık sağlar. Ancak bu da cihazın ölçülerine etki eder ve bu nedenle teleskopu taşıyabilmesi için büyük bir tripoda ihtiyaç duyarsınız.

Çok basit ama işlevsel olan ve oldukça iyi bir manuel yönlendirmeye izin veren Dobsonian braketleri ile bu soruna ucuz bir alternatif sunulmaktadır. Dobson teleskopları özellikle yeni başlayanlar için son derece ilginçtir cihazlardır, çünkü geniş bir açıklık ve iyi görüntüleme performansını uygun bir fiyatla birleştirmektedirler. Pek çok yeni başlayanın Newton teleskopunu amatör astronomlar için en iyi teleskop olarak adlandırması nedensiz değildir.

 

Katadioptrik Teleskop / Schmidt Cassegrain

Bu cihaz, yukarıda belirtilen iki tip teleskopun bir karışımıdır aslında. Işık, ikinci bir ayna yardımıyla ana aynaya yönlendirilir ve sonra tekrar geri döner. Ana aynanın ortasında odaklanmış ışığın yakalandığı küçük bir delik vardır. Bu tasarım oldukça karmaşık ve karışıktır, ve bu nedenle Schmidt Cassegrain teleskopları Newton teleskoplarından önemli ölçüde daha pahalıdır. Ancak çok daha kompakttırlar ve yine de iyi bir diyafram açıklığı sunarlar.

Belirli bir tasarımı tavsiye etmek ya da belli bir model tipini öne çıkarmak mümkün değil ne yazık ki. Bu kararı herkes kendisi için vermelidir, çünkü herkesin beklentisi, ihtiyacı, bütçesi farklıdır ve bu nedenle bu açıdan kesin ve net bir tavsiyede bulunmak doğru değildir. Aşağıda farklı tasarımların genel avantaj ve dezavantajlarına kısa bir genel bakış bulacaksınız:

Tasarımlara göre avantajlar ve dezavantajlar

 

Lens teleskopu: Büyük bir açıklık istiyorsanız, o zaman muhtemelen oldukça geni bir açı sunabilen lens teleskopunun yüksek fiyatı kesinlikle en büyük dezavantajdır. Ayrıca, boyut arttıkça, lens teleskoplarının kullanımı çok zorlaşır, çünkü çok ağır olurlar. Lens teleskoplarındaki bir başka sorun ise, ancak üç lens kullanıldığında nötralize olan renk hatalarıdır, ancak bu da yine fiyatı yükselten bir faktördür. Diğer teleskop tasarım türlerinin aksine, bir lens teleskop mükemmel bir görüntüleme performansı sunar ve örneğin güneşi gözlemlemek için de çok uygundur.

Ayna teleskopu: Ayna teleskopları yeni başlayanlar için özellikle ilginçtir, çünkü düşük fiyat aralığında bile iyi görüntüleme performansı ve yüksek büyütme sağlarlar. Bu şekilde gezegenlerin dışında bir de galaksiler ve yıldız kümeleri veya yıldız bulutları son derece rahat bir biçimde gözlemlenebilir. Bununla birlikte, güneşi gözlemlemek istiyorsanız, bu mümkün olsa bile, bir ayna teleskopu bunun için çok daha az uygundur. Ayna teleskobu ile karşılaştırıldığında, çok ince ayrıntıları göremeyeceksiniz. Ayna teleskopunda renk hataları meydana gelmez ve aynı diyafram açıklığına sahip lens teleskopuna göre daha hafif olması nedeniyle önemli ölçüde bir avantaj sağlar. Ayna teleskopundaki sıkıntı ise dağınık ışıktır. Aydınlatılmış bir şehirde gökyüzünü iyi gözlemlemekte bu yüzden büyük ihtimalle sorun yaşayacaksınız.

Schmidt Cassegrain Teleskopu: Aynaların ve lenslerin karışımı, her iki tasarımın avantajlarını birleştiriyor ve böylece görüntü hatalarını en aza indirgemiş oluyor. Ancak, fiyatları çoğunlukla üst aralıktadır, bu da onları yeni başlayanlar için çok pahalı hale getiriyor. Ancak yüksek kaliteli bir model arıyorsanız ve otomatik bir kumanda sistemi kurmayı düşünüyorsanız, bu tasarım sizin için ilk tercih olmalıdır.

 

 

 

 

Abone ol
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status