En iyi televizyon

Son güncelleme: 12.09.24

Bu web sayfası okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sayfada bulunan linkler üzerinden alışveriş yaptığınızda bunun karşılığında küçük bir komisyon alırız. Hakkımızda daha fazla

 

Televizyon Satın Alma Rehberi – 2024

 

Günümüzde bir televizyon satın almak isteyen birisi için bu iş oldukça zor, çünkü televizyon markası sayısı ile birlikte model sayısı miktarı inanılmaz boyutta. Hangi televizyon modelinin sizin kullanım amacınıza en uygun olacağını belirlemek için fiyat karşılaştırması yapmanın yanı sıra çözünürlük, boyut ve görüş mesafesi gibi kriterlerle yetinmeyip, almak istediğiniz cihazın ne tür bir donanıma sahip olduğu ve hangi özellikler ile geldiğine bakmanız gerekecek. Nihayetinde, elbette siz, ucuz bir televizyonun amaçlarınız için yeterli olup olmadığına veya üst düzey bir cihazı tercih edip etmeyeceğinize karar vermelisiniz. Aşağıda, sizin için en önemli satın alma kriterlerini özetledik ve son olarak, testte belirlediğimiz 2024 yılının en iyi TV’leri için bir rehber hazırladık.

 

Ekran Çözünürlüğü ve Türü

 

Önce kendinize, hangi çözünürlüğü ve hangi ekran tipini tercih ettiğinizi sormanızı öneririz. Bu şekilde hareket etmeniz ürün veya model sayısını sınırlandıracağından nihai seçim kararınızı da kolaylaştıracaktır. Bu arada, UHD (4K) televizyonlar da artık evde veya özel amaçlı kullanıma uygun fiyat seviyelerine yaklaştılar ve günümüzde Full HD cihazlardan çok daha pahalı değiller.

Ancak belirli kullanım alanları için nispeten daha ucuz olan bir Full HD cihaz seçmek de duruma göre değişmek koşuluyla mantıklı olabilir. Özellikle yatak odası için ikinci bir cihaz olarak veya nispeten küçük bir televizyon cihazı arıyorsanız, belirli bir mesafeden sonra 1.920 x 1080 piksel söz konusu olduğunda 4K çözünürlük ve Full HD çözünürlük arasında pek de bir fark göremezsiniz.

Ekran türleri söz konusu olduğunda ise, temel olarak burada kısaca tanıtmak istediğimiz üç farklı ekran tekniği arasında seçim yapabilirsiniz:

 

OLED:

Bu ekran teknolojisinin avantajı, her pikselin kendisini aydınlatabilmesi nedeniyle ayrıca bir ekran aydınlatma ışığına ihtiyaç duymamasıdır. Bu da, güçlü bir kontrast ve oldukça zengin siyah değerleri ile sonuçlanır. Ayrıca elektrik tüketimi de daha düşüktür burada. Bununla birlikte, bu tekniğin en büyük dezavantajı, eski plazma cihazlarından alışık olduğumuz duruma benzer şekilde ekran görüntüsünün ‘yanık izi’ türünde kalıcı hale gelebilmesidir.

LED’lere kıyasla OLED ekranlar çok daha pahalıdır. Bununla birlikte, en son çıkan modellerde, yanık izi etkisi önemli ölçüde azaltılmıştır ve pratikte artık neredeyse önemsiz hale gelmiştir.

 

LCD:

Piyasada bulunan çoğu televizyon bir LCD-Ekrana sahiptir. Bu hem uygun fiyatlı ürünler hem de yüksek kaliteli cihazlar için geçerlidir. Kaliteli bir LCD ekranını bir QLED ekranından ayırt etmek neredeyse imkansızdır. Çok ucuz televizyon modelleri çoğu zaman ise zayıf bir kontrast ve solgun bir ekran görüntüsü sergilerler. Siyah tonlar, ucuz modellerde daha çok gri tonlar olarak da tanımlanabilir.

Pikseller kendiliğinden aydınlanmadığından, ekran resmi arkadan aydınlatılmak zorundadır. Düşük fiyatlı modellerde ise bu, düzensiz bir ekran aydınlatması ile sonuçlanabilir.

 

QLED:

Bu kavramı özellikle şekillendirip akıllarımıza kazıyan Samsung markası olmuştur. Aslında burada kastedilen yine bir LCD ekrandır, ancak bu çok daha iyi bir renk üretimi ve daha parlak bir aydınlatma sunan bir ekran modelidir. OLED ve QLED ekranlar aslında kalite anlamında birbirlerine oldukça yakındırlar.

LED ekranlar ile kıyaslandığında QLED’ler, tıpkı OLED’lerde olduğu gibi önemli ölçüde daha pahalıdır.

 

Çapraz ekran boyutu ve en uygun izleme mesafesi

 

Elbetteki televizyonun boyutu da çok önemli bir rol oynuyor burada. Temel olarak, cihazın izleme mesafesi arttıkça ve televizyon boyutu da küçüldükçe 4K ve Full HD çözünürlük arasında çok daha az fark görebileceğinizi unutmamalısınız Cihaz ekranı ne kadar büyük olursa ekrandan izleme deneyimi de oranda artacaktır mutlaka, buna şüphe yok.

Günümüzde televizyonlarda en çok tercih edilen ekran boyutu hala 40inç’tir. Bu, aslında sağlıklı bir ortalamadır, ancak UHD ve Full HD arasındaki farkı iki metrelik mesafeden görüp söyleyemezsiniz. Ancak, artan ekran büyüklüğü ile bu değişir. Böylece, 65inç’lik ekranı olan bir 4K cihaz ile aynı ekran büyüklüğüne sahip bir Full HD cihazın arasındaki fark uzak mesafeden izlediğinizde bile fark edilir. Tabii ki büyük bir ekrana sahip olan bir cihaz da daha küçük bir modelden daha pahalı olacaktır.

Temelde şöyle denebilir, ekran boyutu ne kadar büyük ve sizin televizyona yakınlığınız ne az olursa, size de o derecede bir UHD televizyon edinmenizi tavsiye ederiz. Er ya da geç Full HD televizyonlar zaten tamamıyla piyasadan kalkacak. Birçok üretici halihazırda belirli bir televizyon boyutundan sonra tamamen UHD’ye geçtiğinden ve sadece kalan stoklardan Full HD cihazlar sattığından, bugün için bu kısmen de olsa geçerli. Ancak, bu onları bazen son derece ucuz hale getirir, bu yüzden buna rağmen ilginç bir seçenek olabilirler. Özellikle çoğu televizyon kanalı henüz UHD’de yayın yapmadığından ve bu biraz da zaman alacaktır gibi görünüyor.

En uygun oturma mesafesi söz konusu olduğunda, aşağıdaki yönergeleri kılavuz olarak kullanabilirsiniz:

     52 inç (132 cm)       2,60 m ve 3,90 m arasında

     55 inç                        2,80 m ve 4,20 m arasında

     60 inç                        3,00 m ve 4,50 m arasında

     65 inç                        3,30 m ve 4,90 m arasında

Diğer satın alma kriterleri

 

Tercihlerinize uyan ekran boyutu, ekran türü ve çözünürlük belirlendiğinde, diğer özellikleri ve kriterleri göz önünde bulundurmaya başlayabilirsiniz. Ancak, bu kriterlerin nihai ürün fiyatı üzerinde belirleyici bir etkisi olacağını unutmayın lütfen, bu nedenle çoğunlukla en yüksek donanım veya özellikleri seçmek fiyata olumlu olarak yansımayacağından pek de mantıklı bir seçenek gibi durmuyor açıkçası.

Özellikle de fiyat performans açısından tatmin edici bir televizyon modeli arıyorsanız bunu aklınızdan çıkarmamanız gerek.

 

Görüntü yenileme oranı:

Bir televizyonun hertz frekans sayısı ile oldukça kolay bir karşılaştırma yapılabilir. Bu, cihazın saniyede kaç görüntü gösterebileceğini gösterir. Ne kadar çok olursa, o kadar akıcı olur görüntü. Bu özellikle hızlı kamera hareketleri ve yüksek çözünürlüğe sahip videolarda kendini belli eder. Yenileme hızı Hertz (Hz) olarak belirtilir. 4K aralığında artık 100 Hz standarttır, bu yüzden sadece 50 Hz sunan bir 4K modeli almanız önerilmez.

3D Televizyonlar veya çok iyi Full HD Televizyonlar bazen 100 Hz’den daha fazlasını sunar, ancak 100 Hz’lik bir cihaz ile aralarında olan farklar burada çok daha küçüktür.

 

HDR:

HDR, “Yüksek Dinamik Aralık” anlamına gelir ve daha iyi dinamikler sağlar. Bir film HDR’de yayınlanıyorsa veya oyun konsolu HDR’yi destekliyorsa, görüntü çok daha net olur, kontrast bakımından zengin ve daha iyi hale gelir. Bu nedenle, buna önem veriyorsanız lütfen HDR10 standardına dikkat edin.

 

Bağlantılar:

Elbetteki tüm cihazlarınızı sorunsuz bir biçimde bağlayabileceğinizden de emin olmalısınız. Modern bir cihazda artık çok nadiren bir Scart bağlantısı bulabilirsiniz. Ancak bu sizin için önem arz ediyorsa, biraz daha eski bir HD veya Full-HD cihaz satın almayı da deneyebilirsiniz.

Bunun dışında önemli bağlantılar HDMI, varsa ses veya müzik sistemi için optik bir ses çıkışı veya harici sabit sürücüler için bir USB bağlantısı. Ücretli TV için bir CI + modül yuvası yararlı olabilir ve televizyon bir LAN bağlantısı veya WLAN’a sahipse, ek bir TV kutusu kullanmadan Internet’e bağlanabilir ve uygulamaları kullanabilir ve film veya dizi hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

En iyi ihtimalle televizyonun yeni nesil bir HDMI kablo bağlantısı vardır, böylece birçok farklı cihazı (uydu alıcısı, müzik sistemi, oyun konsolu, Blu ray oynatıcısı gibi), sürekli kablo değiştirmek zorunda kalmadan kullanabileceksiniz.

 

Fonksiyonlar:

Ayrıca cihazın fonksiyonlarına bakmakta da fayda var. Burada size verebileceğimiz tavsiye, mutlaka başka kullanıcıların verdikleri yorumları okuyup incelemeniz olacaktır. İlk bakışta menü kullanımının ne kadar iyi olduğunu, cihazın hangi uygulamalarla uyumlu olduğunu veya uzaktan kumandanın ne kadar iyi tepki verdiğini söylemek oldukça zordur.

 

 

 

Abone ol
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status